שיחת ייעוץ למרפסת

כך תחסכו אלפי שקלים בעיצוב המרפסת

שיחת ייעוץ חובה לבעלי מרפסות ריקות

איך למצוא נוסחה להשקית אדניות בטיפטוף?

נוסחה להשקית אדניות בטפטוף

איך יוצרים אותה?

אני הולך להסתבך אבל מוכן לקחת על עצמי את הסיכון :-). אבל בדיוק כפי שהנחתי שמאמר על איך למצוא נוסחת השקיה כאשר משקים באופן ידני יעלה שאלות, כך גם עם המאמר הנוכחי.

אני אנסה להסביר מהו התהליך הנכון למציאת נוסחת השקיה כאשר מדובר במערכת טפטוף ממוחשבת. הרי ברור שלכל צמח, נפח אדנית תנאי תאורה מזג אוויר וכיו'.. יש השפעה על כמות המים, גם אם כולם נמצאים באותה מרפסת, שתולים באותו 'מצע שתילה' ופונים לאותו כיוון.

כולנו שואפים לכך שנצליח למצוא את נוסחת הפלא על בסיסה נכוון את מחשב ההשקיה.

17 דקות פעם ביומיים או 8 דקות פעם ביום<?

זה הולך להיות מעט ארוך, אבל תעקבו אחריי ונסו להבין את הלוגיקה וסדר הדברים.

 

איך עובדת טפטפטת

ומה היא אמורה לבצע?

טפטפות מתווסתות – אלו שהברגתם לקצה הצינורית השחורה הדקה, פועלות ע"י טפטפוף מים (זה ברור) ותפקידן ליצור את אפקט ה'בצל' או ה'ביצה'.

זהו אפקט הנוצר ע"י טיפה היוצאת באותה נקודה שוב ושוב ושוב ומתחת לפני מצע השתילה נוצר "מעגל" הרטיבות המתעבה ומכסה בכל רגע שטח גדול יותר. עד כאן חגיגה!

טיפ ועוד טיפה יוצרות 'ביצה'

הלאה, אנחנו כמגדלי הצמחים, שואפים להרטיב כמה שיותר שטח בסביבת גוש שורשי הצמח ובאופן אחיד. למה? כדי שהצמח יוכל לשלוח שורשים לכל עבר באופן אחיד וכך יתפתח צמח בריא ומשגשג.

סיכום ביניים – טפטוף לטובת הרטבת שטח גדול ככל האפשר בסביבת הצמח = צימוח אחיד ובריא.

 

עם אילו טפטפות להשתמש?

טפטפות מתווסתות נמדדות ע"פ כמות המים אותן הן מוציאות בשעת טפטפוף.

ישנן טפטפות המוציאות1 ל"ש (ליטר שעה)

ישנן המוציאות 2 ל"ש (ליטר שעה) 4 ל"ש, 6 ל"ש וכן הלאה. אבל כאן יש קאצ' מעניין.

כאשר מדובר בטפטפות לצורך השקית מיכלים המלאים במצע שתילה, אישית אני תמיד אעדיף לעשות שימוש בטפטפות של 2 ל"ש (2 ליטרים לשעה).

למה? 

אתן דוגמה – טפטפות המוציאות למשל 4 ל"ש וצפונה באופן טבעי מוציאות יותר מים, נכון? יופי. עכשיו אם אמרנו שאנחנו שואפים להרטיב כמה שיותר שטח בסביבת הצמח, כאשר נפעיל טפטפת של 4 ל"ש וצפונה, הטפטפת תוציא אמנם כמות מים גדולה יותר ובמהירות גדולה יותר.

טפטפת הברגה מתווסתת

המשמעות היא שהרבה מים ירדו מהר לתחתית העציץ / אדנית / כד וירטיבו פחות שטח, שזה בניגוד למה שאנחנו שואפים להשיג. במיוחד כאשר מדובר במצע שתילה לעציצים. הוא אוורירי הרבה יותר מאדמה רגילה ולכן סופג פחות.

אני מוצא שטפטפות המספקות 2 ל"ש הן נקודת האיזון הטובה ביותר בין יתר הטפטפות הקיימות עבורינו חובבי נגינון בעציצים.

 

 

צעד נוסף בדרך למציאת נוסחה להשקיה

אל תתייאשו אנחנו בדרך, עוד קצת סבלנות ומים 🙂 ואנחנו שם. בכל עציץ, כד או אדנית, חלקו את פני השטח באופן כזה שפחות או יותר כל 15 ס"מ תמוקם טפטפת.

אל תשאלו אותי מה לעשות עם אדניות עגולות ובכל מיני צורות : – )? זה לא באמת משנה. משנה שהפיזור יהיה אחיד כמה שניתן.

זוכרים? אנחנו רוצים שמים יגיעו לכל נקודה במרחב ובעומק האדנית. 

את השלב הבא בניסוי תתחילו כאשר מצע השתילה בכל האדניות לח מעט, לא מוצף ולא ייבש לחלוטין. כי אז תהיינה סטיות גדולות במציאת הנוסחה להשקיה.

 

נוסחה להשקיה – אוטוטו זה מגיע

קחו דף נייר ועט, צרו טבלה עם שם לכל אדנית או עציץ ועשו כך:

אחרי שביצעתם חלוקה ופיזור אחיד של טפטפות 2 ל"ש בכל העציצים, פתחו מים באופן ידני מהמחשב והשקו. תנו למערכת לעבוד, למים לטפטף בחופשיות עד שתראו מים יוצאים מתחתית האדניות.

אם באדנית 'גרניום שמאלית' מים יצאו אחרי 5 דק' פשוט תרשמו זאת תחת 'אדנית גרניום' בטבלה. תנו למים לעבוד וכך עשו עם כל אדנית ואדנית. אם פספסתם, או ב 4 אדניות מים החלו לצאת באותו זמן, רשמו זאת.

  • את המים תסגרו רק אחרי שסיימתם את הרישום.
  • עכשיו תנו הצצה לטבלה וראו מה ממוצע הזמנים.

חשוב – מן הסתם באדניות קטנות כמו אלו התלויות על מעקה למשל, משך הזמן עד לנזילת המים, שונה ממשך הזמן בכד הענק שלכם שבתוכו שתול עץ לימון.

 

נוסחה להשקיה – הנה זה מגיע

הרוב קובע –  אם משך הזמן הממוצע במרבית האדניות עמד על 10 דקות עד שראיתם מים ניגרים מהתחתית על הרצפה, כוונו את מחשב ההשקיה למשך אותו זמן ממוצע = 10 דקות.

שעת פתיחת מים – אנא כוונו לשעות הבוקר המוקדמות, נאמר בין 07:00 ל 08:00. או פתחו מים באופן ידני למשך 10 דק' וסגרו הברז עד לשלב הבא בבנית הנוסחה להשקיה.

המתנה – חשוב להמתין למחזור השקיה נוסף תוך כדי בדיקה שמצע השתילה לח. את הבדיקה תעשו כמו בהתחלה, בתנאים בהם מצע השתילה לח, לא מוצף ולא ייבש. זה אומר לדחוף אצבע או מד לחות בכל אחת מהאדניות מדי יום עד שתרגישו לחות בלבד.

תמתינו בסבלנות עד פתיחת מהים בפעם שנייה.

זוכרים את המיכלים הגדולים עם הלימון או לא משנה מה גידלתם בהם? בזמן ההמתנה לשלב הבא בתהליך, אותו תחלו רק כאשר שוב תחושו לחות במצע השתילה, הוסיפו עוד 2 או 3 טפטפות למכלים בהם לקח יותר זמן למים להגיע לרצפה.

מתקדמים – ושוב בשעת בוקר מוקדמת אחרי שוידאתם שהמצע לח, לא מוצף ולא ייבש. פתחו שוב את המים למשך 10 דקות (הזמן הממוצע אליו הגעתם) וראו האם משך זמן הופעת המים בתחתית המיכלים הגדולים, קרוב או זהה למשך הזמן במיכלים הקטנים.

בעצם, את משך הזמן הממוצע למחזור השקיה מצאנו. עכשיו נותר רק "לשחק" עם כמות הטפטפות במיכלים שעדיין לא התקרבו למשך הזמן הממוצע.

 

מה זהו?

כמעט : – ) אם למשל יש לכם כד קטן ובו היה מקום רק לטפטפת אחת, ומים החלו לצאת ממנו תוך2 דקות, כלומר ההפוך מהאדניות הגדולות. החליפו את הטפטפת של הכד הקטן מטפטפת של 2 ל"ש לטפטפת של 1 ל"ש.

לסיכום 

  • נוסחה להשקיה מתחילה באיתור משך הזמן הממוצע המשרת את מרבית האדניות / עציצים.
  • עושים שימוש בטפטפות 2 ל"ש ומחזיקים בצד כמה טפטפות 1 ל"ש לכיוון ודיוק.
  • מציאת נוסחה להשקיה חייבת להתחיל ממצע שתילה מעט לח, לא מוצף ושאינו ייבש.

נו יופי,

עכשיו איך לכוון את מחשב ההשקיה?

  • משך זמן השקיה = הזמן הממוצע שמדדתם, זוכרים?!
  • תחילת השקיה רק בשעות הבוקר לא יאוחר מהשעה 08:00
  • מחזור השקיה הבא – אתם תקבעו האם הוא באותו יום אחה"צ או אחת ליומיים?! זה יתרחש רק לאחר שבדקתם שוב ידנית שמצע השתילה בעומק כל אחת מהאדניות החל להתייבש.
  • אם זיהיתם שמצע השתילה החל להתייבש אחרי 24 שעות? מצויין, זה אומר שבכל יום, בשעה 07:30 בבוקר, מים יפתחו למשך (הזמן הממוצע שחישבתם) וחוזר חלילה. בעצם לימדתם את מערכת הצמחים לקבל מנת מים מיטבית בכל פעם שכמעט ולא נותרה לחות במצע השתילה. זו ההשקיה הנכונה.

 

הערה חשובה – לאלו מכם שמכוונים השקיה ע"פ כמות המים שנוזלת על רצפת המרפסת, ולא ע"פ צרכיי הצמחים, אין לי משהו חכם לומר. זהו אילוץ מובן וברור, יש רק להבין את המשמעויות בהיבט צמחי.

לאלו מכם שיש ברשותם מערכת ניקוז מרכזית, ואינם יכולים לראות מים יוצאים מהתחתית, אני מציע לעשות את אותו הניסוי בדיוק ולנתק את המחבר המנקז ('טכנורם') הנמצא לצד או מאחורי האדניות. זה בהחלט שווה את המאמץ, הוא חד פעמי.

מקווה שהייתי מובן וברור

בהצלחה,

אייל

8 Responses

  1. תודה רבה איזה מאמר מעמיק ומדוייק, עכשיו איישם ואפסיק להתבאס מהצמחים בגינה שבעצם,, אני לא טיפלתי בהם כראוי‍♂️
    תבורך

  2. היי, נרשם כאן שכל 15 ס"מ לערך יש למקם טפטפת.
    עם זאת, במאמר אחר באתר נאמר שכל טפטפת מרטיבה סביבה שטח בקוטר 30 ס"מ (https://bit.ly/3kDqaYJ).
    יוצא שאם נתקין טפטפת כל 15 ס"מ, תהיה חפיפה בין שטחי ההרטבה.
    אז מה נכון?

    1. הי מיכאל
      שניהם נכונים מאחר והחפיפה היא לב העניין. יש לשאוף לחפיפה בין שטחי ההרטבה כאשר מדובר בגינון במיכלים.

      1. שלום אייל.
        לגבי פיזור הטפטפות כל 15 ס"מ. הכוונה שזה יהיה ברדיוס 15 ס"מ מכל טפטפת ? תודה רבה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *