מדריך לבחירת אדניות
אלפי סוגים שונים של אדניות כדים ועציצים, באמת מבלבל, איך בכלל ניתן לבחור בין שלל האפשרויות של אדניות מכל הגדלים, צבעים וחומרים אדניות למרפסת? למען האמת די בקלות. איך זה אתם שואלים? אם טרם קראתם את הכללים הבסיסיים אנא עשו זאת ואם אתם לאחר שלב הקריאה טרום ריצתכם למשתלה או לחנות הגינון הקרובה כל שעליכם לעשות זה לבחור את הצבע המתאים, להעמיס על הרכב או להזמין משלוח ושיחקתם אותה.
נגיד שגדלתם כילדים בבית עם גינה ואתם גננים/חקלאים מבריקים ה"יודעים" הכל על צמחיה ומה הכי מתאים לכם ו"מאמי, בשישי בבוקר ניסע למשתלה ונקנה עץ אשכולית, קלמנטינה, משמש ושתילי ירקות בדיוק כמו אצל אבא שלי בגינה" אז זהו שלא! אתם עדיין לא יודעים מה נכון לכם בשלב זה, אז רגע לפני שאתם רצים למשתלה בואו נדבר על זה.
כללים בסיסיים לבחירת אדניות למרפסת
בטיחות. בניגוד גמור למה שאולי חשבתם עד כה , הכלל הראשון אינו מתחיל ב" מה החלום שלכם" לגדל במרפסת? הכלל הראשון הוא בטיחות! יש הבדל עצום בין זוג רווקים, למשפחה עם 4 ילדים כאשר 2 מתוכם זוחלים עדיין.
מדוע? אתן דוגמה, מסתבר שמבחינת עיצוב עצם הנחת האדניות למשל על הרצפה לאורך מעקה המרפסת זה מענה מושלם אשר נותן טאצ' למראה הבית אבל על אדניות אלו יכולים "זוחלי הבית" הקטנים לטפס ומשם לעלות על המעקה … טוב אין צורך שאסביר, או למשל לשתול באותה אדנית על הרצפה צמחיה (איך לומר) לא ממש אכילה 🙂 או אם בחרתם אדניות להם בסיס צר וקיים חשש שטיפוס עליהם עשוי להפילן יש לחשוב האם כדאי בכלל או האם ניתן לקבע אל הקיר למניעת תזוזה.
בכל מקרה, חשבו לרגע בכובד ראש מיהם דיירי הבית ומה עשוי להוות מפגע בטיחותי אפשרי?! חשוב – לעולם לא אדניות או כדים שבסיסם צר מחלקם העליון. בסיס צר יותר מהחלק העליון הוא מתכון לצרות.. תבחרו מבנה בעל בסיס רחב, גדול ויציב.
כיווני אור. קיימת נטייה מוטעית לחשוב שבמזג האוויר הישראלי החם ומלא האור אין משמעות לכיוון אליה פונה המרפסת, אז דעו כי יש ויש ולכן ידע על כמות שעות אור ותכנון מקדים ומדויק שמשמעותו הנאה מלאה לאורך כל ימות השנה עושה את ההבדל.
מים. גם כאן, על מנת לחוות הצלחה, לקיומה או אי קיומה של נק' מים בקרבת מקום השפעה על הצלחת הגינה. ישנו הבדל עצום בין מערכת השקיה המשקה באופן אוטומטי למערכת השקיה שהיא בעצם אתם אך באופן ידני. זה המקום לומר כי אם תקפידו להשקות ידנית באופן קבוע ומדויק ללא ספק תיהנו מגינה מוצלחת, אבל היי, אתם לא באמת סומכים על עצמכם שתזכרו לעשות זאת.
מקום פנוי. אז אחריי שמילאתם את חלל המרפסת במחסן גינה, סט שולחן וכיסאות קומפלט, זוג אופניים וגלשן… אל דאגה, תמיד יש מקום נוסף לצומח ירוק ופורח.
סוג החומר – הנה האתגר,לשכנע אתכם שלחומר ממנו עשויה האדנית יש השפעה עצומה על התוצאות ומראה הגינה. הכיצד? גידול צמחיה במכלים, כדים וכו'.. שלא כמו בקרקע מעמיד את כל מערכת הצמח במבחן קשוח. לא זו בלבד שאין לצמח חומרים מזינים כי הוא "כלוא" בתיבה, הוא גם ניצב במבחן הטמפ' האולטימטיבי כאשר הדבר היחיד המפריד בין הצמח לחוץ ולטמפ' החיצונית הגבוהה זו דופן האדנית. זהו!
עכשיו תדמיינו לרגע את כמות שעות השמש הישראלית, הקרינה הכפולה המגיעה מהקירות, המעקות, התריסים והכל ישירות מכה בדפנות האדנית ומרתיחים הלכה למעשה את תערובת השתילה ושורשי הצמח. מה שלא קורה בקרקע. תודו שלא נתתם את הדעת לעניין הזה עד כה. אז אילו חומרים לבחור למרפסות שמש ? מבחינתי רק פלסטיק משני טעמים. 1. קלות החומר 2. אולי הכי חשוב, חומר שלא "מרתיח" את תכולת האדנית מבפנים ולא אוגר שעות חום וקור. חומרים כמו בטון, גלזורה, טרקוטה וחרסים למיניהם עושים זאת וחלקם אפילו בענק. לכן העדפה אישית שלי היא לחפש אדניות פלסטיק או תערובות חומרים סופר איכותיים בעלי דפנות כפולים לבידוד ויש כאלו בשוק. אם בכל זאת התעקשתם על חומרים שונים חוץ מפלסטיק, אנא בחרו אדניות בעלות צבע וגון בהיר כדי לצמצם אגירת חום.
מבנה האדנית – עניין קריטי, אהבתם אדנית בעלת מבנה צר וגבוה והיא גם מתאימה בדיוק לסגור לכם פינה במרפסת. זכרו, אדנית המכילה תערובת שתילה רטובה כולל צמח מרשים זה חתיכת משקל… עכשיו את כל הדבר הזה שיש לו מרכז כובד גבוה תציבו במרפסת חשופה לרוחות? תחשבו על זה שוב.
אביא כאן דוגמה נוספת לכמה חשוב נושא בחירת האדנית, כל התנאים מאפשרים לכם להגשים חלום ולשתול עץ פרי, איזה יופי. עכשיו הלכתם למשתלה ובחרתם אדנית מרובעת גדולה ויציבה מספיק מאבן, אכן בחירה מעולה אך מה יקרה בעוד שנתיים כאשר יגיע הרגע בו תצטרכו לשלוף את העץ לטובת חיתוך שורשים ושתילתו מחדש לרענון? אתם תמצאו את עצמכם מתוסכלים מכך שלא בחרתם מבנה אדנית עגול ומחומר חלק שיקל עליכם את שליפת שורשי העץ מתוך האדנית ואם לא תשפצו האדנית מבעוד מועד שורשי העץ עשויים לבקע בקלות יתרה דפנות ישרות בהשוואה לדפנות עגולות. בחירת מבנה האדנית כאמור היא חשובה ביותר.
כללים מעט פחות נוקשים
תנאים סביבתיים. אם המעקה הוא המקום היחיד עליו נותר למקם אדניות אחרי שדחסתם את כל הבית במרפסת, אבל לשכן מלמטה יש "פיוז קצר" לא בטוח שנכון להסתכן בהתזת מים עליו או בגידול צמחיה נשירה שתפיל עלים בטריטוריה שלו. או אם את פרצופם של השכנים מימין לא ממש בא לכם לראות וכל מה שמעסיק אתכם זה לשתול צמחיה גבוהה, מלאה וצפופה כדי לא לפגוש את "המפגע" בשבתות וחגים אך לא השארתם מקום לאדנית או עציץ מספיק גדולים המסוגלים לאפשר לצמח להתפתח לממדים עליהם חלמתם, יש לחשב מסלול מחדש. רוצים להסתיר את הכביסה אך אין כלל מקום לאדנית? אם כך אתם טועים, תמיד יש מקום, המעצור היחיד הוא יצירתיות.
הגורם האנושי. אם תכננתם ע"פ כל הכללים הנ"ל כל שנותר הוא להתאים צמחיה שתענה על כל הצרכים אבל מעל כל אלו מרחף הגורם האנושי… אתם. לא, ממש אין צורך שתשתעבדו לטיפול בגינת האדניות שלכם. כל הרעיון הוא "לשגר ולשכוח" או "לשגר וליהנות" מההשקעה הקטנה והמופלאה הזו, אך אם לא תקפידו לטפל ולתחזק בקטנה אפילו אחת לחודש (עישוב, השקיה ובדיקת מזיקים ומחלות) קיים סיכוי שאם הזמן הגינה תדעך. זה דורש בדיוק 5 דק' התבוננות פעם בחודש והמחמירים יכולים אחת לשבועיים על בטן ריקה וכוס קפה בשקיעה.
המלצות ודגשים – לא כללים
להוריד כתפיים – לא, אין צורך לגשת לאורטופד. קיימות לא מעט אדניות בעלות כתפיים רחבות כמו בתמונה הבאה. מבחינת העיצוב זה יופי אך יש כאן 2 חסרונות עיקריים. האחד, היקף הכתפיים טופס נפח ומקום מיותרים בוודאי ביחס לשטח השתילה. השני, היא העובדה שכאשר תהיו מעוניינים לשפץ את האדנית ולרוקן תכולה תתקלו באתגר לא פשוט בניסיון לחלוץ התכולה דרך מעבר צר.
הנאה. נגעתי בו קלות בכלל החמישי, ליהנות. תיהנו… תלמדו לחיות עם הגינה הקטנה שלכם, תקפידו לפחות באדנית אחת להחליף פרחי עונה פעמיים בשנה. זה משמח, מעלה חיוך, מעודד לנסות דברים חדשים מדי שנה ובעיקר צובע את המרחב הזה.
אבל לפני שאפרט בהרחבה על כל אדנית ואדנית בואו לרגע ניגע בבסיס, מהו המתכון להצלחה בכל גינה באשר היא ובגינון באדניות, כדים ועציצים בפרט? חוק הגינון החשוב ביותר הוא חוק הניקוז. ככל שניקוז המים מהאדנית טוב יותר, כך תקבלו צמח בריא ועשיר לאורך זמן. אגב כלל זה נכון גם בגינות קרקע.
2 Responses
שלום
ראיתי הסבר שלך (אם זיכרוני אינו מטעני) לגבי אדניות ללא צורך בניקוז.
היכן ניתן לראות/לרכוש ?