תחתית לעציץ
מי צריך את זה
ולמה זה באמת מיועד?
בתמונה הבאה דוגמה מושלמת לטעות נפוצה – מערכת השקיה אוטומטית כולל תחתיות. בפועל, בין אם היו תחתיות ובין אם לא, מים היו ניגרים על הרצפה ובכל מקרה היינו מקבלים כתמי רטיבות מכוערים. שלא לדבר על רקב ועודף מים בשורשי הצמחים כי גם לאחר שההשקיה מפסיקה, בסיס הצמח עדיין טובל במים ולא מנקז אותם (נכון – בגלל התחתית)
אם העציץ או האדנית בה שתלתם ממוקמים במרפסת? או בכלל בחוץ? אנא עשו הכל והימנעו משימוש בתחתית לעציץ. מדוע?
כדי לקבל גינה מוצלחת התנאי הבסיסי הוא ניקוז מים מעולה ולכן השימוש בתחתית לעציץ לא תמיד נכון ולכך ישנן מס' סיבות מעבר לעניין ניקוז המים על הרצפה.
סיבה ראשונה
רקב – נאמר שמערכת ההשקיה שלכם משקה 3 פעמים ביום ובכל פעם 7 דק', עכשיו דמיינו כמה מהר תתמלא תחתית העציץ במים (פוטנציאל לרקב השורשים כי גם במקרה של שכבת ניקוז טובה בתחתית האדנית, עדיין תחתית השורשים יושבים כל העת במים).
בעיקר דמיינו כמה מהר יגלשו המים מעל לגובה התחתית ומשם לרצפת המרפסת. תחתיות לעציצים ואדניות הם דבר נפלא אך מתאימים רק במקרה של השקיה ידנית בה אתם שולטים על כמות המים (מחוץ או בתוך הבית) וכאשר דאגתם מבעוד מועד לשכבת ניקוז ראויה.
סיבה שניה
המלחת האדמה באדנית או הכד. כאשר המים עמם אתם משקים מלמעלה אינם יוצאים מהר החוצה, כלומר נשטפים. פוטנציאל המלחת האדמה מלשון "מלח" גדל פי 3. כתבתי על כך בהרחבה.
סיבה שלישית
איוורור האדמה ומערכת השורשים – בניגוד לצמחיה השתולה בקרקע הנהנית מחדירת אוויר לשורשים דרך האדמה, צמחיה במיכלים עטופה בכלים אטומים והחלון היחיד דרכו השורשים והאדמה יכולים "ליהנות, מאיוור הם חלקה העליון של האדמה וחלקה התחתון של האדנית דרך חורי הניקוז.
הנחתם תחתית? סגרתם עוד חלון איוורור חיוני לצמחים ולאדמה. תזכרו, המים צריכים לעבור דרך כל שכבות העציץ / שורשי הצמח ומיד לצאת החוצה, אין סיבה להחזיק אותם שם. זה בניגוד גמור למה שנוטים לחשוב.
סיבה רביעית
בטיחות ועוד – במקרה של הכד הלבן בתמונה, מערכת ההשקיה פועלת מס' פעמים ביום והכד יושב בתוך תחתית לעציץ המתמלא תוך שניות וגם כאן מרטיבה את הרצפה, סכנת בטיחות והחלקה, כיעור מקומי ונקודת התבססות יתושים מושלמת.
תחתית לעציצים הנמצאים בחוץ? תחשבו שוב
תחתית לעציצים הנמצאים בפנים? תשקו, תנו למים לצאת לתחתית ומיד רוקנו אותה והשיבו אותה יבשה.
אייל