אדניות בטון
וחומרים נוספים
היצע כמעט בלתי נתפס של אדניות בטון וחומרים שונים לא ממש מקלים על הבחירה אבל הבנת תכונות הסוגים השונים בוודאי יסייעו לכם לקבל החלטה. אגב גם במקרה זה כל שאכתוב הוא על דעתי האישית בלבד ומבוסס שנים של ניסיון, אין בכך כדי לבטל או להסיר האפשרות מלעשות שימוש באדניות מהחומרים הבאים במרפסות וגינות גג. לכל אחד מן המוצרים הבאים ישנם יתרונות וחסרונות ולבסוף תידרשו לקבל החלטה אבל רק אניח את זה כאן לרגע….
אדניות בטון, מתכת, טרקוטה, קרמיקה ועץ את כל אלו מישהו יצטרך בסוף להעלות למרפסת ביתכם וזה לא עומד להיות קל ודורש הדיקה מה וכמה ניתן להעלות למרפסת. אישית אני דוגל בפשטות, בכל הכנות תוכלו להשיג היום כמעט כל גוון צבע וצורה באדניות עשויות פלסטיק אז למה להכביד? בגדול נח לי לחלק את עולם האדניות לשניים.
עולם המרפסות והחלונות בו נכון לעשות שימוש באדניות פלסטיק לסוגיו השונים ועולם גינות הקרקע והדקים עליהם ניתן ונכון לעשות שימוש מגוון באדניות מחומרים שונים. על כך יש להוסיף את העובדה כי להערכתי מרביתכם בעלי המרפסות יעדיפו אדניות אליהם ניתן לחבר מערכות ניקוז ייעודיות אשר מונעות את נזילת מי ניקוז האדנית על רצפת המרפסת.
ע"פ רוב לאדניות העשויות מחומרים שונים שאינם פלסטיק או פולימרים מסוימים לא ניתן לחבר את מערכות הניקוז הללו מה שהופך את עניין השימוש באדניות בטון, מתכת וכיו"ב למורכב הרבה יותר. בסופו של דבר (ארחיב על כך במאמר הבא) עניין ניקוז המים על רצפת המרפסת הוא משהו שלהערכתי רובכם יעדיפו להימנע ממנו ויש לכך פתרון פשוט לחומרים הפלסטיים לרוב.
שורה תחתונה, גישתי היא שיש לשמור את הכל פשוט, נקי ובעיקר נח לטיפול ותחזוקה. יש משפט באנגלית שאומר Keep it simple so it will be simple to keep והוא מנחה אותי כמעט בכל תחום על אחת כמה וכמה בנושא גינון.
אדניות בטון וחומרים נוספים – מתי נכון לעשות בהם שימוש
כפי שכבר ציינתי לפני כן, נכון יהיה לעשות שימוש באדניות בטון בגינות קרקע ומשטחים ציבוריים. מקומות בהם אין בעיה עם העובדה שמים ניגרים על הקרקע, קיים חשש מגניבות ונדליזם ושבר. על כך יש להוסיף את עניין החומר, בטון מתחמם מאד מהר ובקלות ומשפיע על התכולה (תערובת שורשים וכו'…) לכן אם בוחרים לעשות שימוש בבטון נכון יהיה למקם את האדניות המרפסת עם מפנה צפוני או צפון מזרחי. לעומת זאת אדניות העשויות טרקוטה, קרמיקה, אבן, חימר וכו'… אמנם שבירים אך את יופיים והאווירה אותה הם משרים תתקשו להחליף.
כמו תמיד, זהו עניין של בחירה כאשר יש בידיכם כל המידע. אחרון ודי – זכרו שצמחיה גדלה וכך גם שורשי הצמחייה אותה שתלתם באדניות, אדניות מסוג טרקוטה, קרמיקה ודומיהן לרוב יישברו ב"קלות" יחסית היה ולא תשכילו להחליף את הצמחייה בזמן. לשורשים מסוימים יש נטייה "הרסנית" וחשוב לזכור זאת ולקחת בחשבון בחלק מהשיקולים בבחירת האדניות למרפסת. אם אתם מבולבלים ועדיין לא ברורה לכם מספיק אשמח לעזור.
שימו לב לתמונה למטה, כאן נעשה שימוש באדניות ומכלים בשימוש חיצוני, מים ניגרים על הרצפה (לא בטוח שזה מה שאתם רוצים במרפסת הבית) אבל הבחירה במבנה האדניות הייתה נכונה ומדויקת. גם אם נבחרו כאן צמחים אשר להם שורשים גדולים עדיין קל יהיה תמיד לשלוף את התכולה החוצה ולהחליף בחדשים, זאת מאחר והדפנות חלקות מבפנים ומבנה הצילינדר הישר מאפשר שליפה חלקה של מערכת השורשים החוצה. בנוסף, קשה יותר לשורשים ובכלל לשבור מבנה עגול.