שיחת ייעוץ למרפסת

כך תחסכו אלפי שקלים בעיצוב המרפסת

שיחת ייעוץ חובה לבעלי מרפסות ריקות

גינון מרפסת קטנה

גינון מרפסת קטנה

איך לתכנן ומה לקחת בחשבון

קטנה, מיושנת, אך בעלת פוטנציאל אדיר. את המרפסת הבאה בחרתי להציג כי היא בדיוק המקום המאפשר לקבל השראה. אבל לפני הכל היא מאפשרת לקבל הבנה איך בכלל ניגשים לתכנן את הגינה, כלומר רק אם אתם בעניין של לחדש, לרענן וכאלה.

ברוב המקרים רובנו מיד עם תום פינוי שטח המרפסת מיד נרוץ למשתלה לקנות אדנית חומה/ירוקה/לבנה מפלסטיק או שתיים, ניקח תחתית כמובן, נשאל את המוכר/ת במשתלה מה מתאים לנו, נחזור הביתה מאושרים (זמנית), ונניח על המעקה, הנה שדרגנו את הגינה במרפסת.

תכנון גינון מרפסת קטנה

מחשבות וציפיות בעלת המרפסת לשימוש בה בהמשך – שימור המרחב הקטן, שימוש במרחב הקטן לפינת ישיבה מרגיעה, ירוק משולב בפורח שייראה מתוך הבית פנימה תוך אמירה ברורה שמעטה רשת הצל וחיפוי מעקה המרפסת לא יוסרו ככל הנראה. אבל לפני הכל זוכרים? הכל מתחיל ממי גר בבית, לא כיווני אוויר, לא שעות אור (תכף נגיע לזה) ולא מפה אסטרולוגית.

במקרה הזה גרה אישה יקרה עם מודעות וגישה לצומח. כל חפצה הוא לשפר את המראה הקיים ולהכניס צמחיה למרחב הקטן והקסום הזה. ממס' שאלות מקדימות שהעליתי בפניה ניכר היה כי היא מאד אוהבת את תחום הגינון והצומח ותשמח מדי פעם לצאת ו'לעבוד' בגינה. מבחינתי זו התחלה סופר משמעותית, זה קצה החוט הראשון שינחה אותי ויוביל לאורך כל הדרך, יאללה בואו נעבור לשלב הבא בו אציג מהם השלבים ובבקשה תשמרו על הסדר הזה כאשר אתם עושים זאת בעצמכם.

נתונים בסיסיים

כיוון המרפסת – מזרח

שעות אור – בקיץ 2-3 לערך ובשעות הבוקר בלבד ועל כך יש להוסיף כי קיימת רשת צל שתפקידה להסתיר ביקור שמש עצמתי מדי בוקר, בכל זאת ישנים כאן.

השפעה על בחירת אדניות – אין מגבלת שימוש בחומרים כמו בטון/מתכות/גלזורה וחבריהם סופגי החום. מאחר והמפנה הוא מזרחי הכולל חיפוי רשת צל, אין חשש מ"הרתחת" מערכות שורשי הצמחים למשל. מעולה, ניתן לעשות שימוש בכל החומרים הקיימים בשוק.

מקור מים – עקב מחסור בנק' מים מובנית במרפסת הזו, די ברור שאדרש לקחת בחשבון את הדברים הבאים:

כיסוי צד מזרח עם רשת צל מגביר את ההצמדות לתכנון צמחיה מותאמת לצל.

כמות וגודל/נפח אדניות מאחר ומישהי (לא אני) תצטרך לנוע בבית עם משפך מס' פעמים בשבוע ומס' פעמים בכל השקיה, יותר אדניות = יותר נגלות לברז. רק מזכיר שבאנו הנה לטפח צמחיה ולא לנייד מים.

מאחר ולא ניתן להתקין נק' מים שתאפשר השקיה אוטומטית ממוחשבת ניאלץ לדאוג רק לאדניות להן יש תחתיות, ללא אלו בכל השקיה המים ירדו ישירות לרצפת המרפסת, כך עם תחתית לפחות נוכל לראות רגע לפני שזה מתרחש.

 

אתגרים בגינון מרפסת קטנה

 חסרונות בנוגע לגינון מרפסת קטנה – אם נושא נגר (נזילת) המים על רצפת המרפסת לא מפריע לכם, אין בעיה לעשות שימוש בכל סוג אדנית ובכל עיצוב. אבל, אם אתם שייכים לסרבני נזילות מים על רצפת המרפסת, תאלצו להישאר עם מגוון מאד מצומצם של אדניות וכדים עם תחתית.

ישנו פתרון אפשרי נוסף – ניתן לחבר את כלל האדניות באמצעות צינור מנקז אחד העובר דרך כולן ובעצם מונע את ניקוז המים מכל אדנית בנפרד וכך שומר את המרפסת נקייה מנוזלים וכתמים על הרצפה, איפה הקאץ'? פתרון צינור מנקז מרכזי יכול לבוא בחשבון כאשר יש רצף צפוף של אדניות אחת לשנייה ואלו בעצם מסתירות את הצנרת מאחוריהן. במקרה של גינון במרפסת קטנה כמו זו, ברור לי שעם כלל הנתונים הללו לא ארצה "להעמיס" על המראה הכללי ועל בעלת המרפסת בצד של התחזוקה. לכן אוותר במקרה זה על צנרת ניקוז מרכזית.

גינון מרפסת קטנה

אז איך הייתי ממשיך מכאן?

אחרי שהבנתי שיש כאן חלל קטן, רצון למעט צמחיה, רצון למעט עבודה בגינה וחוסר נגישות זמין למים, הייתי נוהג כך.

בוחר פינה אחת בלבד במרפסת וממקם בה 2 מכלים עגולים בגדלים ובגבהים שונים. עגולים כי כך יישבר המראה המסותת מלבני של המרפסת. שנית, מרחב עגול יאפשר לדחוס יותר צמחיה והשילוב של שני גדלים ובאותה הפינה ייתן בהחלט מראה של 'גינה' קטנה מבלי פגעו במרחב המרפסת.

הלאה, אשר לרצון בעלת הבית לצפות מתוך הבית החוצה ולראות מעט צמחיה, הייתי בהחלט ממקם בשלב זה רק 2 -3  אדניות מלבניות ארוכות לאורך מעקה האבן ועליו (לא על הרצפה כדי לא לתפוס עוד מהחלל הממילא קטן).

זה כל מה שהייתי בוחר לעשות בלב זה מסיבה פשוטה – אין מדובר ב"הפקה" יקרה כלל וכלל ומאחר ואין כאן התחברות למערכת השקיה כזו או אחרת, תמיד ניתן יהיה לשנות, להזיז ולמקם היכן שרוצים.

רוצה לומר, הייתי מציע להתחיל עם ההמלצות ולומד לחיות עמן,(פינה אחת עם 2 עגולים ומעט מלבניות על מעקה האבן) עם הזמן מוסיף בהתאם לתחושת החסר, אם זו תגיע בכלל?!

יתרון הגמישות וחופש התנועה הוא עצום ויש לנצל זאת. בנוסף, עניין שינוע המים במשפך לאורך ורוחב הדירה רק עבור 5-6 אדניות אינו מהווה עול. בקיצור, לומד לחיות עם שלב א' ואז מחליט.

אשר לצמחיה – הרי הבטחתי שצמחיה זה רק בסוף. הייתי הולך על תמהיל שייתן מענה לדרישות. את ההמלצות לתמהיל אדניות וצמחיה מומלץ תוכלו למצוא כאן וכמובן לא לשכוח, הכל צריך להיות מותאם לתנאי ההצללה והתאורה הנמוכה.

בהצלחה

אייל

2 Responses

  1. היי.
    המרפסת שלי פונה מערבה. קומה שישית ברמת גן. המון רוח. שמש מדרום. ויחד עם זאת – בניין ממול שהולך ונבנה צופה לסלון מאד קרוב, מקווה שיחסום חלק מהרוח. בוודאות יסתיר את השמש בשעות אחר הצהריים המאוחרות.
    למרפסת מעקה סורגים. חשבתי לשים על הסורגים רשת עץ שתי וערב – קצת יחסום את הרוח, ועליו מטפסים. כמו כן להוסיף עציצים עם עדיפות לצמחי תבלין וצמחים אכילים.
    אשמח להמלצות לצמחיה ובכלל את דעתך.
    תודה רבה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *