שיחת ייעוץ למרפסת

כך תחסכו אלפי שקלים בעיצוב המרפסת

שיחת ייעוץ חובה לבעלי מרפסות ריקות

על אדניות והורות

תשקיעו בשורשים

יש אנשים מגולגלים בתוך נייר עיתון* (להקת טיפקס) ויש ילדות מגולגלות באדנית. בתמונה למטה – זה היה גודל "הצמחייה והשורשים" רק לפני 10 שנים – בינתיים "הצמחייה" התפתחה ו"שורשי הזן המיוחד" הזה שבתמונה איימו לסדוק ולשבור את המכל.

רגע לפני שהמעטפת החלה להישבר, הבנתי שעליי להתנהג כמבוגר אחראי ולשחרר מעט לחץ ולתת ל"זן היפה" הזה להתפתח לכל עבר בלי הגבלות ומחסומים. את תוצאות ניסוי "שחרור הזן" (אגב הניסוי הוכתר בהצלחה מדהימה) נאסר עליי לפרסם וחלים עליי חוקיי צנזור קשוחים למדי בנושא. על כל פנים ההקבלה לתחום העציצים והאדניות היא שחשוב לדעת מתי לשחרר רגע לפני שהמעטפת (אדנית) נשברת.

 

התופעה הבאה מגיעה לאחר שנה וחצי או שנתיים בממוצע במיוחד אם נפח שורשי הצמח ששתלתם לא היו קטנים משמעותית מנפח האדנית.

ראש ענק וכפות רגליים קטנות נעוצות בנעליים קטנות יותר.

חוקי הטבע – כל מיכל או אדנית יגיעו לשלב בו יהיה צורך לחדשם – בזה אגב אין כל חדש (אני מקווה), כאשר שותלים למשל פרחי עונה זה פחות רלוונטי מאחר וממילא אחת לכמה חודשים מחליפים תכולת האדנית, אבל כאשר מדובר בשיחים או עצים בממוצע אחת לשנתיים תמיד תגיע הנקודה שמחייבת בדיקת האדניות האם הגיע העת להחליף ולחדש תכולה לפני ששורשי הצמחים מתחילים להזיק לאדנית בה הם שתולים. אבל מעל הכל הרבה יותר חשוב להציל את הצמחים כמובן.

סימנים מקדימים

אז אך יודעים שבא אביב? פורח סביב וזה החלק הקל. אבל גם לזהות שהגיע העת לחדש אדנית או את תכולתה טרם תחל 'להתבקע קליפת הביצה' זה די פשוט. אם אתם מזהים שהעץ או השיח מתחילים להיראות 'רע' או סליחה, פחות טוב מבעבר. לבשו את כפפות המנתח וגשו לבדוק ידנית אם ניתן לחפור בתערובת השתילה ובסמוך לדופן האדנית/מיכל/תיבה/כד What ever. אם לא ניתן לחפור בקלות, כנראה שהגיע העת לחדש.

טיפ : בחלק לא מבוטל מהפעמים כאשר קמים בבוקר ופתאום מזהים על הצמחים הגדלים באדניות כנימות, עלים מעוותים, הצהבות וכו'… זה אכן מעיד אל קושי עמו מתמודד הצמח. רובנו 'טועים' ורצים להתמודד עם הסימפטום (כואב הראש אז ניתן אקמול או ריסוס נגד מזיקים) אבל בעצם מה שרואים כאן זו 'מתקפת חייזרים' על הצמח כי הוא פשוט חלש ובטבע כמו בטבע את החלשים מיד מריחים ולאחר מכן תוקפים וחזק.

אז מה גורם לצמחים להיחלש באדניות?

1 – בחלק גדול מהמקרים עודף מים שזה מסיפור אחר הקשור להשקיה

2 – מחסור במקום לשורשים בתוך האדנית.

כמובן שיש גורמים נוספים כמו אי התאמת הצמח למקום ולתנאים אבל בואו נצא מנק' הנחה שעשיתם הכל נכון אז…

מחסור במקום לשורשי הצמח שלא כמו בקרקע למשל, מיד מכניס את הצמח למצוקה שהולכת ומתגברת עם הזמן. סליחה, אני יודע שמעט גלשתי אבל מניסיוני צמחים שעברו להתגורר אצלכם, בטח בפעם ראשונה הם "צמחים בסיכון" . אז אם ניסיתם לחפור מעט בתערובת השתילה ליד דופן האדנית ולא הצלחתם כל כך, יופי זה פעמון מצלצל האומר החליפיני.

רואים את איך השורשים מטפסים על גזע העץ? זה איך לומר לא מצב מזהיר, הגיע העת לחדש תכולת האדנית.

סימנים מאוחרים

אם אתם משקים ובניגוד לעבר מים מופיעים תוך שנייה על רצפת המרפסת ייתכן ובפועל בתוך האדנית יש כבר יותר שורשים מאדמה. זה בעצם אומר שורשי הצמח התפתחו ללא הרף סביב עצמם כי כבר אין להם לאן ללכת ועם הזמן פוררו את תכולת האדנית (אדמת הגן) בלחץ פיזי לא מתון ושחררו אותה עם כל השקיה עוד קצת.

אם דופן האדנית החלה להתנפח ולקבל עיוות מסוים זה בדיוק הזמן לחדש תכולת האדנית.

לסיכום פרק הורות ואדניות 

הבנות שלי אומרות שלפעמים אני חופר, אבל הי… מי מצליח לחלץ אותן מ'האדנית' כל פעם שקצת לוחץ להן? אה?!

שלכם

אייל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *