איך ומתי להתחיל 'לחשוב' מרפסת?
ראיון עם שרון ארני – מעצבת פנים
טוב ת'שמעו, את דעתי רובכם כבר מכיר את משנתי בכל הנוגע לגינון במרפסות. העניין הוא כזה, אני חזק בתחום ה'גינתי' של המרפסת, אבל פחות חזק בצד העיצוב הכולל של המרפסת.
לטובת העניין וכדי להציג שוב עד כמה העניין חשוב שלא לומר בלתי ניתן להפרדה, רתמתי אישיות מדהימה, חברה יקרה וללא ספק מעצבת על שתשפוך קצת יותר אור על עניין התכנון המקדים של המרפסת. שרון ארני – הבמה שלך יקירה.
הפוסט הזה נבנה בתצורת ראיון בו אני מעלה שאלות ושרון עונה.
הי שרון, באיזה שלב כדאי/מומלץ להתחיל לחשוב על עיצוב המרפסת?
כמו בתכנון חללי פנים הדירה, גם על עיצוב המרפסת רצוי לחשוב כבר מההתחלה. מומלץ להתייחס מראש לפונקציות הנדרשות במרפסת, העמדת הריהוט, מיקום ואופי הצמחייה, תאורה והצללה נכונה. בהתאם יש להכין תשתיות בניה, אינסטלציה וחשמל. רק כך יתקבל חלל הבילוי המיטבי עליו חלמנו.
האם לעיצוב המרפסת ישות משל עצמה בהביט עיצובי, או שהיא תמיד חייבת להיות "קשורה" לעיצוב פנים הבית?
המרפסת היא חלק אינטגרלי מהבית . ברוב המקרים היא המשך ישיר של חלל המגורים ונראית מתוכו. כלומר ישנו קשר רציף והדוק בין הפנים לחוץ. לכן רצוי שהקו העיצובי של המרפסת ימשיך את זה שנבחר לפנים הבית.
ממה שאת פוגשת, מה רוב אנשים לא זוכרים או יודעים להביא בחשבון בתכנון ועיצוב מרפסת?
בעלי דירות רבים מתקשים לתכנן תאורה נכונה במרפסת, או שאינם מדייקים בבחירת גופי התאורה עצמם. ישנו גם קושי להתאים את ההצללה הנכונה, כזו שתתחשב בכיוון השמש ותנאי מזה"א.
בנוסף, נשכחות הכנות כגון- נקודת גז לברביקיו, נקודת מים לברז שטיפה במרפסות קטנות, שקעי חשמל למאוורר/טלוויזיה/שרות וכו'. לכן מומלץ להיעזר במעצב שיחשוב על הכול.
ריהוט גן – האם יש לך איזה שהן הנחיות או "כללים" שחשוב להביא בחשבון לפני שרצים לקנות אותם?
לפני רכישת ריהוט גן יש לקחת בחשבון מספר גורמים: ראשית, יש להתאימו לסגנון הבית. שנית, יש להקפיד על גודלו, שיהיה פרופורציונלי לשטח המרפסת. בנוסף, יש להגדיר מהו סוג הישיבה הרצוי : רביצה/ סלונית/ סביב שולחן/כסאות בר. לבסוף, יש לקחת בחשבון את עמידות החומרים והבדים בתנאי מזה"א והשמש הישראליים ואפשרויות התחזוקה/ניקוי שלהם.
מה לגבי הצללה?
לגבי הצללה מומלץ לפנות מראש לבעל מקצוע שיידע להתאים את המוצר הנכון למרפסת. גם כאן יש להתחשב בתנאי מז"הא, כיווני האוויר והשמש, הסגנון העיצובי של הבית וגודלה של המרפסת. חשוב להתייחס לסוג ועמידות החומרים/בדים מהם עשויה ההצללה ודרכי התחזוקה שלהם .
בנוסף יש לחשוב האם יש צורך באלמנט הצללה קבוע או כזה שנפתח ונסגר, המאפשר גמישות. ישנם כיום בשוק אינספור מוצרי הצללה, החל מפרגולות שונות דרך סוככים, שמשיות ווילונות. חלקם דורשים הכנות חשמליות או קונסטרוקטיביות. אגב, לעתים צמחיה נכונה יכולה לשמש כ"וילון ירוק" המצל על החלל.
שאלה אחרונה, כמי שעוסק בנושא הצמחייה ופוגש מאות בעלי מרפסות בשנה, בחוויה האישית שלי רוב האנשים או לא מתייחסים בכלל למרפסת כחלק מהנכס ולא משאירים או מפנים לו תקציב מחד, מאידך זה הדבר הראשון ש"רצים" לטפל בו כשקצת מתפנים לכך אחרי שמסיימים לפרוק ארגזים, ואז ההתייחסות למרפסת היא הרבה פעמים "גיבוב" של רעיונות, חלומות ורצונות… איך לדעתך ניתן לשנות את הגישה הזו?
עלינו, בעלי המקצוע, חלה האחריות לשנות את תפיסת הקהל בנוגע למרפסות. המרפסת היא עוד חלל בבית. אנחנו חיים במדינה שמאפשרת לנו ליהנות מהישיבה בחוץ רוב השנה והישראלים אכן מבלים אחוז גבוה מזמנם במרפסת, אז זה רק הגיוני להשקיע בחלל הזה, ולכן חשוב לתכנן מראש ולבצע את כל ההכנות הנדרשות.
כך-גם אם הביצוע יתעכב או יעשה בשלבים בשל ענייני תקציב- התוצאה הסופית תהיה עצמתית ובני הבית יזכו בחלל עליו חלמו ובו יוכלו להתנתק, ליהנות ולהטעין מצברים.
לחצו לצפייה בפרויקטים של שרון ארני
שלכם,
אייל