כיצד לצמצם הופעת מזיקים
בגינה ובמרפסת
פשוט לרכוש פחות כרטיסים 🙂 . כמו כל דבר בעולם שלא בא לנו עליו, מזיקים בגינה תמיד היו ותמיד יהיו כאן, או במילים אחרות 'הם כאן כדי להישאר'.
לא ניתן להשמיד אותם לחלוטין וזה גם לא ממש טוב אם היינו עושים זאת, אבל לרגע נניח לנושא האקולוגי. תכל'ס רציתי לדבר על העובדה שרובנו נזעקים כאשר המזיקים כבר "ממלאים אולם" אצלנו באדניות, קורעים לצמחים את הצורה ועושים שמות אל תוך הלילה.
זה הרגע בו מתחיל מחול שדים ומיד אנחנו מעלים תמונות לפייסוש בקבוצות ופורומים עם קריאות "הצילו" והכי חמור שזה מיד מעלה דיון מלא בתרעלה מילולית וכימית. יש את אלו שלבם יוצא אל מזיקי המחמד, יש את אלו המתחננים לא לעשות שימוש בחומרים כימיים או אלו ש"יודעים" מ"ניסיון" שרק אם תשפוך בנזין, אמוניה ותפציץ מהאוויר המזיקים לעולם לא ישובו (מניח שגם דיירי הבית יודברו במקרה כזה).
על כל פנים אין לי באופן אישי העדפות לשיטת הדברה מז'אנר מסוים. אבל, יש לי גישה מאד ברורה שעוסקת במניעה והיא בכל הכנות דורשת אפס התעסקות. אני אוהב דברים פשוטים ומבטיח שאם תשמרו על מס' כללים תופתעו לראות שכמות המזיקים דועכת דרמטית.
מזיקים בגינה
החלק שאנו שולטים בו
1 – שטיפה חיצונית ופנימית – אין צורך להתקלח 3 פעמים ביום, אבל אם בכל פעם שתחליפו למשל פרחי עונה באדנית (אני מדבר על האדניות הקטנות יותר) אל תתעצלו, רוקנו אותה לחלוטין ורחצו אותם עם מים וסבון פנים חוץ כולל תלית עץ ריח טוב 🙂 . ממילא את התערובת אתם מחדשים.
2 – הרגלים של מנתחים – בכל פעם שאתם מסיימים לעבוד אם המזמרה או עם כף השתילה גשו למקלחת לרחיצה טובה, ייבוש בקטנה והנה מנעתם מעוד קבוצת מזיקים בגינה מלהגיע למופע אימים אצלכם. מזמרה היא אחד הכלים המופלאים בעזרתם מזיקים נודדים משיח לשיח.
3 – תנאים סביבתיים – פוטנציאל להבאת מזיקים הוא הקירבה למשל לאזורי בניה או אזורי תעשייה וכבישים. אבק ופיח עושים את זה למזיקים Big time. אז נכון שאיפה שאתם גרים זה איפה שאתם גרים, אבל שטיפת הצמחים אחת לזמן עם צינור מים (זרם חלש בלבד / טוש) יעשו הבדל. אפילו מעבר עם משפך מעל הצמחייה לשטיפה קלה זה נהדר. לא כל הזמן כי אז אתם מגבירים לחות ושוב מחזירים את המזיקים לאולם המופעים אבל 'מקלחת' אחת לכמה שבועות זה עומד בסטנדרטים.
4 – תנאים מחלישים – מזיקים תוקפים בכל הכח צמח חלש בדיוק כמו בטבע. רוצה לומר, אם הצמח שלכם למשל שתול באדנית קטנה ביחס לגודל הצמח (מאד נפוץ לצערי במרפסות הארץ) אזי הצמח מתקשה, סובל, אין לו מקום לשורשים, הוא מתחיל להראות סימני סטרס = נחלש = הופעת מזיקים. תנו לכל צמח את מרחב המחיה שלו במיכל או באדנית וצמצמו את פוטנציאל ההחלשות.
5 – השקיה וניקוז – אם גם אתם "חונקים את הצמחים מאהבת יתר" כלומר, משקים כל 5 דק' ובודקים אם יש לו דופק והוא נושם, אתם חייבים לראות רופא 🙂 זכרו זאת, עודף מים = לחות = מופע מזיקים. אין צור להשקות כל כך הרבה, כאן תוכלו לקרוא איך נכון להשקות. ומעל כל זאת, יש את עניין ניקוז המים, הסוד האמתי להצלחת גינון במיוחד במכלים ואדניות. כלומר גם אם אתם עכשיו משקים פחות אבל לא דאגתם לשכת ניקוז טובה בתחתית כל אדנית מלכתחילה, תערובת השתילה עם הזמן תהפוך למצע גידול למזיקים. אופס!!!
6 – תחזוקה – בכל פעם שאתם יוצאים לבדוק מה קורה עם הצמחים, חפשו עלים מתים או כאלו שעומדים למות או ענפים שנראים רע והסירו אותם. סלקו אותם מהגן. אלו מראים סימני חולשה ולא יעבור זמן עד שהמזיקים יזהו זאת ומשם יצאו למופע אימים על כל הצמח.
לסיכום פרק כיצד לצמצם הופעת מזיקים בגינה
ניקיון כלי העבודה, האדניות והצמחים. בחירת צמחי איכות מיצרנים מוכרים, תנאי גידול טובים. לא תאמינו אין לפתע פתאום לוח ההופעות של המזיקים מתכווץ. האם זה פתר הכל? לא! האם זה צמצם דרמטית? בוודאי שכן.
גישתי לנושא מזיקים – אם צמח מסויים אותו הבאתי הביתה מתחיל לאסוף סביבו מזיקים, אני עושה את הדבר הבא.
- שוטף עם מים,
- אם זה לא עוזר מרסס רק עם חומר אורגני כמו שמן נים וכו'.. וזהו!
- היה ופעולות 1 + 2 לא עזרו, הצמח הזה מוטס במחלקה ראשונה מהגינה שלי ועוד אחד מסוגו לא ייכנס אליי שוב.
- פשוט לא?
יפה, הגעתם לשלב מאד מתקדם- בואו נעבור לטיפול באויב מס' 2 בגידול צמחיה באדניות.
שלכם
אייל
2 Responses
תודה על המאמר החשוב
תודה לך על המשוב 🙂