איך יודעים כמה להשקות צמח כזה או אחר? תראו, אנשים שואלים שאלות כמו "כמה להשקות את הצמח הזה והזה"? כשתכל'ס – אין דבר כזה!!! למה אין דבר כזה? בואו נתחיל מכך שאין או עדיין לא הומצאה או נבראה 'נוסחת מים' לכל צמח. פשוט אין חיה כזו, מדוע אין חיה כזו?
נאמר שאתם שואלים "כמה מים לתת לאבוקדו"?
אז אני אחזיר בשאלה כזו…
איזה אבוקדו, צעיר או בוגר?
איזה גודל?
גדל במיכל או בקרקע?
איזה גודל מיכל?
בתנאי שמש או חצי צל?
באיזה סוג מצע שתילה?
מתחילים להבין את העניין? יופי, זה רמז להמשך…
משקים צמחים רק כשצריך!
נלך רגע הפוך אוקיי? הייתם במשתלה, רכשתם צמח ואמרו לכם "תשקו פעמיים בשבוע, חצי ליטר מים"
עכשיו בואו אגלה לכם "סוד"… לכם ולי אותה מרפסת, באותו בניין, אותה קומה, אותו מפנה, אותן טמפ', אותן רוחות ומיקמנו את העציץ שלנו באותה נקודה. ההשקיה תהיה שונה… למה? ככה!
אבל אגיע לזה עוד מעט כדי לסגור מעגל.
איך המוכר/ת במשתלה יכול לומר לכם כמה להשקות? הוא לא מכיר את התנאים אצלכם, אין לו בדל של מושג היכן אתם באמת עומדים למקם את העציץ, אין לו ולכם מושג באיזה מצע שתילה גדל הצמח, אין לו מושג האם תניחו את הצמח על צלחת או ישירות על הרצפה, אז איך אפשר לומר למי שרוכש צמח "תשקה פעמיים בשבוע"? אולי צריך 3 ואולי רק פעם בשבוע? ואם נכון שצריך להשקות פעמיים, אז כמה מים בכל השקיה? או, בדיוק!
אף אחד לא יודע כמה מים לתת לצמח,
חוץ מכם!
הופה… מהפך בסרט בואו נתחיל מעובדות חייו של הצמח. הצמח שותה מים משורשיו התחתונים ביותר. גם מהעליונים אבל הפיוניות החשובות המזינות והשותות נמצאות ממש אי שם למטה. הווה אומר ש… מים צריכים קודם כל להגיע לתחתית שורשי הצמח, כל צמח!!!
כדי שאלו יגיעו לתחתית גוש השורשים, יש להשקות כפי שאני תמיד מנחה, עד נגירה. כלומר, להשקות עד שאתם מזהים שמים יוצאים מתחתית האדנית או הכד. קפיש? כל צמח, בכל כד, בכל גודל.
אחרת?
אתם והמוכרים במשתלות כווווווווווולכם עוסקים בניחוש של כמה מים ומתי. עם צמחים לא מנחשים, כלומר אפשר וצריך לעשות ניסויים, אבל לא מנחשים.
עוד עניין שהוא טעות בבסיסו בנושא השקיה,
רובנו מסתכלים על האדמה מלמעלה ואומרים לעצמנו "הי, האדמה ממש יבשה, צריך להוסיף מים" ואני אומר – לאאאאאאאאאאא!!! לא צריך!
השקיה – מתחילים להבין ולהפנים
אם אמרנו שהשורשים ה'שותים' נמצאים אי שם למטה, את מי זה מעניין בכלל שלמעלה ייבש? את הצמח זה לא מעניין היו בטוחים. טוב לו אי שם בעומק, אז למה אתם רצים ללת לו מים סתם? בלי סיבה תכלס.
כדי שצמח יחיה חיים מאושרים עליו לקבל רק את מה שהוא זקוק לו.
איך יודעים למה הצמח זקוק? משקים עד נגירה של מים וכשאלו ניגרים עוצרים את ההשקיה.
ההשקיה הבאה תתרחש רק לאחר שבדקתם עם האצבע או מד לחות בעומק שמצע השתילה מתחיל להתייבש.
אין הכוונה שתגיעו עד לשורשים העמוקים ביותר, מספיקים 5 עד 7 ס"מ בעומק כדי לחוש האם ייבש או לח.
ואז…
מים באותה צורה בדיוק, עד נגירה… וחוזר חלילה ואז מה מגלים? שהגרניום שלכם הנמצא בעציץ אחד צורך איקס במהלך השבוע, ואילו גרניום בעציץ אחר צורך 3 איקס בשבוע. מבינים למה אף אחד לא יכול לומר לכם תשקו פעמיים בשבוע?
גם אם העלתם תמונת צמח לקבוצת תמיכה ומישהו אחר מגדל את אותו הצמח באותם תנאים, הוא לא יכול לכתוב לכם "תשקו פעמיים בשבוע"
אולי אצלך "נחמה" זה פעמיים בשבוע, אבל אצלי? השקיה פעמיים בשבוע תחסל את הצמח. צמחים יודעים מה נחוץ להם, אבל הם מתמודדים אתנו בני האדם שמבקשים ליצור נוסחאות לכל דבר.
נוסחה להשקיה יש רק אחת
זו שאתם מצאתם שעובדת עבורכם, היא לעולם לא יכולה לעבור למישהו אחר. לעולם! האם האקמול שלקחתם הבוקר משפיע באותה יעילות על אדם אחר? זו הדוגמה הכי טובה שאני יכול לחשוב עליה שתמחיש למה אני מתכוון.
מים ואדם הם השילוב הקטלני ביותר לצמחים – לא מזיקים ולא מחלות.
הכי נכון הוא שאתן דוגמה מעולם המוכר לכולם. בדיוק כמו שמאמנים שריר בחדר כושר או בכלל, השריר מתפתח רק אחרי האימון, כלומר במנוחה. זה זהה לחלוטין עם צמחים, צמחים מפתחים מערכות שורשים בין מנת מים לשניה!
לכן…
הרעיון הוא תמיד לשאוף לכך שהצמחים ייקבלו מנות מים גדולות ובמרחקי זמן גדולים אחד מהשני.
למה ככה?
אם אתם מקפידים על השקיה עד נגירה הווה אומר, מים עברו דרך כל שכבות ורבדי השורשים של הצמח. מכאן והלאה מתחילה עבודת השורשים.
אלו בעצם מבינים שיש להם מים באופן שווה ואחיד בכל היקף בית השורש ולכן יפתחו מערכת שורשים מאוזנת. לעומת זאת, אם תשקו לא אחיד ולא סדיר, בכל פעם הצמח יבין שדר אחר וייגדל בצורה שאינה אחידה. המשמעות היא אי אחידות בהתפתחות וחוסר איזון. עד כאן חידוד המשמעות של אחידות וסדר.
מכאן אגש לשלב התפתחות השורשים בזמן מנוחה (אחרי השקיה/אימון). למה חשוב להשקות רק אחרי שבדקתם שמצע השתילה כמעט ייבש בעומק מצע השתילה? פרק זמן ההתייבשות הוא פרק הזמן בו השורשים גדלו ויצאו לחפש מקורות מים חדשים בהיקף העציץ.
זה פרק זמן נפלא וחשוב מאין כמותו. הוא מאלץ את הצמח לצאת מאיזור הנוחות ולהעמיק שורש. כך מתפתח צמח חזק, עמיד, אמיץ ובעל יכול הישרדות חזקה לאין שיעור מכל צמח אחר שמושקה בצורה שאינה מאוזנת. לרוב עודפים כפי שרובנו עושים.
כמו בחיים
שבו כל היום על הספה ותאכלו פיצה? תוך זמן קצר תהפכו לייצור חלש ומפונק ובעיקר חסר מוטיבציה לזוז.
שבו פעמיים בשבוע על הספה ותאכו פיצה אך בין פיצה לפיצה תהיו פעילים,
אז הכל בסדר ויש איזון.
זה בדיוק אותו דבר ולכן..
השאיפה שלנו כמשקי צמחים במיכלים ולא רק אגב, היא לתת מנות מים גדולות (שזה בעצם להשקות עד נגירה) וליצור הפסקות ארוכות בים מנת מים אחת לשניה.
ולסיום סוד קטן..
אם תעקבו אחרי הפוסט הבא תגלו איך ייבוש צמחים בעצם מעודד גלי פריחה, זאת מעבר לחיזוק הצמח ובריאותו