עציצים בגדלים שונים
שפת הגננים והמשתלות
כמו תמיד, אני אנסה לתת דוגמה מתחומים או נושאים מוכרים כדי לענות על השאלה, למה ישנם גדלים שונים של עציצים שונים? לכך יש כמה תשובות ואין זה אומר שעליכם להבין את כולן, אבל בהחלט חשוב להכיר את השפה.
שנתחיל? – מימין לשמאל, הצמח הקטן שתול בעציץ שגודלו נקרא גודל 'כוסית', אחריו מגיע עציץ גודל 12, האמצעי נקרא עציץ גודל 15, משמאלו עציץ גודל 4 והאחרון הוא גודל 10 ליטר. אותו ניתן להשוות לגודלו של דלי לשטיפת רצפות.
גדלים של עציצים
מה משמעות המספרים?
קוטר – המספרים שציינתי כמו, עציץ גודל 12, או עציץ גודל 15 הם בפועל מידות 'קוטר העציץ' וכמעט תמיד תוכלו למצוא את המידה מוטבעת בתחתיתו של כל עציץ שכזה. אחרי עציץ גודל 15, תוכלו לראות שעברתי לעציץ גודל 4… אבל 4 בוודאי לא ע"פ הגודל שלו מייצג קוטר? אז מה העניין? נוחות המשתמש.
נפח – ישנם כאלו שמדברים בשפה הניפחית, זו לרוב תופיע החל מגודל 4 = שזהו עציץ בעל נפח של 4 ליטרים 🙂 בינגו, הבא אחריו הוא עציץ בעל נפח של 10 ליטר, דלי השטיפה זוכרים? ומכאן והלאה כולם ללא יוצא מהכלל מדברים בשפת הנפחים. אתם תלמדו לשאול למשל, "כמה עולה עץ לימון במיכל 25 ליטר בהשוואה למיכל 50 ליטר?". הנה, יצאתם מקצוענים.
סיכום פרק השפה – מגודל כוסית עד גודל 4 מדברים בשפת הקטרים. מגודל 4 והלאה מדברים בשפה הנפחית.
גדלים של עציצים
השפעת על סוגי צמחים
הסיבות לגדלים השונים של העציצים קשורות ל:
ערך נתפס – ניתן להתחיל לגדל גפן בעציץ גודל 'כוסית' (הקטן ביותר המוצג במשתלות) אך נדיר שלקוחות ירכשו גפן בשלב כה צעיר. גם בגלל מראה אך בעיקר בגלל חוסר סבלנות להמתין עד שיגדל לגודל 'משביע רצון עליו חלמתם'. עדיף שייגדל אצל המגדל ואצלי הלקוח הוא רק יישתל 🙂 אגב גדלים שכאלו לא ייצאו כלל לשוק בטרם יגיעו לגודל העונה לערך הנתפס.
מן העבר השני, אף מגדל לא ייגדל פרחי פטוניה במיכל 10 ליטר, כי איש לא יישלם סכום גבוה על מוצר שכזה.
תקציב – גינון איננו תחביב זול ואיסוף שתילים רבים ומסוגים שונים בגודל 'כוסית' מאפשר לבעלי תקציב נמוך ליהנות ממגוון צמחים בהתאם. למרות שכיום, מי מכם שמסתובב במשתלות השונות יכול לראות שגודל 'כוסית' הולך ונעלם ונשאר אולי רק עבור פרחי עונה, וזאת מהסיבות הבאות:
תרבות המערב – לקוחות ברובם המכריע, יעדיפו לרכוש שתילים 'גדולים' למראה ובעלי נפח, כדי לחוש 'גינה' מיד עם שתילת הצמחים באדנית או בקרקע.
התאמה לגודל האדניות – עציץ גודל 4 לא יתאים לשתילה באדנית תלויה על מעקה למשל. ענין ברור ומובן אבל חשבתי שראוי לציין.
סיכום פרק סוגי הצמחים – מושפע מדרישות הקהל ע"פ רוב.
אז אילו סוגי צמחים ניתן למצוא באילו גדלים?
מגודל כוסית עד גודל 4 ניתן למצוא את משפחות הצמחים הבאות: פרחים עונתיים, פורחים רב-שנתיים, תבלינים ומשתרעים למיניהם. כמובן שיש יוצאים מהכלל וניתן למצוא צמחיה עשבונית למשל בעציץ גודל 4 אבל זה פחות או יותר הקו הכללי. מגודל 4 וצפונה ניתן למצוא, שיחים, מטפסים, עצים, וכיו"ב.
לסיום – אציין שגם בין מספרי הגדלים ישנם דקויות שונות ולעתים רבות גדלים של עציצים משתנים ממשתלה למשתלה וממגדל למגדל, בגינון הציבורי למשל מדברים בשפת גדלים נוספת אך היא אינה רלוונטית ללקוח הפרטי (אנחנו) עבורנו הצרכן הפרטי השפה תמיד תהיה אחידה.
מקווה שלא בילבלתי אתכם והבנתם את השפה.
מכאן בואו נראה מה קורה לצמחים כאשר הם מגיעים אלינו הביתה
שאלות לסיכום הנושא
מדוע חשוב לדעת ולהכיר גדלים של עציצים?
בעיקר כדי לנהל שיחה מקצועית ותקשורת ברורה מול המוכרים במשתלה. ידיעת השפה תקל עליכם מאוד.
האם הכרת גודלם של עציצים עוזר בהתאמה לאדניות?
בהחלט! כאשר אתם יודעים את גודל העציץ בו גדל הצמח במשתלה, ייקל עליכם הדבר להתאים לצמחים את גודל האדנית המתאים והפוך.
2 Responses
היי,
אני מגדל עצי אלון לנטיעה בשטחים פתוחים ואני זקוק למיכלים גדולים. היכן אפשר להשיג מיכלי גידול 10-12 ליטר משומשים או במחיר סמלי?
תודה
גלעד
0528459276
הי גלעד
למען האמת אין לי מושג
הכי קל יהיה לפנות למשתלת גידול (משתלה שמגדלת צמחי, לא זו שמוכרת אותם) ולשאול מי הספק של המיכלים אותם אתה מחפש
בהצלחה