שיחת ייעוץ למרפסת

כך תחסכו אלפי שקלים בעיצוב המרפסת

שיחת ייעוץ חובה לבעלי מרפסות ריקות

רשימת צמחים מטפסים לסוכה ולמרפסת

רשימת צמחים מטפסים לסוכה ולמרפסת

בהשראת שלומית ורוח החג

רשימת צמחים מטפסים לסוכה במרפסת

בואו נאמר כך, אם הצמחים המטפסים מגיעים למרפסת שלי מהגינה שלמטה? אז קניתי את כולם 🙂 אבל אם אני זה שצריך לגדל אותם במרפסת שלי? לא את כולם אני קונה. ברשימת הצמחים המטפסים למרפסת הכנסתי סעיף 'מטפסים' אבל הייתי רוצה להרחיב מעט בנושא.

כמעט כמו עם כל צמח כאשר זה מגיע לגידול במרפסת בוודאי אם רוצים להגיע לתוצאות מספקות לא כל מטפס שתראו תוך כדי הליכה ברחוב יתאים למרפסת שלכם ואין זה בגלל המחסור בשמש ישירה למשל או כמות מים מספקת. כאן הסיפור הוא החשיפה לרוחות והעובדה שהמטפסים גדלים במיכל ולא בקרקע. ולכן את הרשימה הבאה בחרתי בקפידה רבה, וכן אני יודע שחלקכם מעוניין במשהו ש "יטפס הכי מהר שאפשר ויסתיר לי את השכנים"אז עם קצת אוויר ונשימה לפני אם תעקבו אחרי ההנחיות תוכלו להגיע לתוצאות הרצויות.

צמחים מטפסים למרפסת

לאיזה שימוש?

זה עשוי להיות מאד שונה, אם אתם רוצים מטפס שיטפס על קיר מכוער ויסתיר אותו זה עניין אחד. לעומת זאת מטפס שיעלה על גג הפרגולה ויצל זה עניין אחר. אולי שניהם באותו צמח? ואם יש צד אחד במרפסת אותו אתם מעוניינים להסתיר וצד שני אחר לחלוטין אותו אתם רוצים להצל? אתגר אבל פתיר. בדיוק כפי שתכננתם את עיצוב הבית ורצתם לחפש ולהתאים סלון ומטבח לפנים הבית כך הקדישו רגע מחשבה לעניין הגינה במרפסת במיוחד כאשר מדובר במטפסים. חלקם יהיו יפים מאין כמותם בקיץ, אבל בחורף? פתאום ייחשף הקיר המכוער שטרחתם להסתיר וכן הלאה.

הכנת תשתית למטפסים

ביום שישי האחרון התארחתם אצל משפחת 'בוגונויליאה-כהן' 🙂 היקרה מהוד השרון וראיתם במו עיניכם מטפס ענק היוצא ממיכל יחסית קטן, ממש מתפרע בלי הכרה. יופי שאהבתם את המטפס והוא גם מתאים לצרכים שלכם, אבל עצרו לרגע. כשמדובר במטפסים ספקו להם מקום מכובד להכות שורשים ולהתפתח. אל תדחסו מטפס שקניתם מהמשתלה בגודל 8 ליטר לתוך מיכל של 10 ליטר. זה יהיה מקסים עונה ראשונה אבל אחר כך אתם תעלו תמונה לפייסבוק או לפורום גינון עם שאלה  "אוי מה קרה? איך להציל את המטפס שלנו? הוא לא מתפתח"

רכשתם מטפס? יופי, אין מאושר ממני ומכם. תבדקו בעת הרכישה את גודל המיכל בו נמצא המטפס כעת ורכשו עבורו (אולי יש לכם כבר מוכן בבית? לא יודע) מיכל שגודלו לפחות פי 4. גודל המיכל בו נמצא המטפס כעת הוא 10 ליטר? נהדר, חפשו מיכל שגודלו לא פחות מ 40-50 ליטר. ככלל אני מעדיף מיכלים למטפסים שעומקם/גובהם המינימלי הוא 50 ס"מ, לא רק הנפח חשוב כי אם גם עומקו וגובהו של המיכל. יש לכך יתרון עצום של 'מרחב התפרשות' נוסף לשורשי המטפס. גובה המיכל מאפשר למטפס להתחיל את הטיפוס כבר מנקודה גבוהה, הרי ממילא זה מה שרציתם, כך אני מתאר לעצמי. בנוסף, מבחינת העיצוב יש משהו מאד מיוחד במיכל גבוה ממנו יוצא מטפס אל-על וסביבו נשתלת צמחיה משתרעת / נשפכת למראה שלם ועשיר יותר.

מהגג המדהים של לאה וולדמן – מיכל בגודל ראוי אם כי בעוד מס' עונות יאלצו להחליף למיכל גדול יותר אם ירצו לאפשר למטפס יותר נוכחות. במידה ולא, יאלצו לשלוף המטפס מהמיכל, לחתוך שורשים ולשתול אותו חזרה במיכל להתחדשות. יופי של מראה.

 

 

הצמח הנשפך מהאדנית בחלקה הרחוק של התמונה הוא סולנום יסמיני.- השימוש במטפסים כצמחים נשפכים הוא לעתים פתרון נהדר.

סיוע בטיפוס

בגדול, כל המטפסים זקוקים לסיוע לעלות למעלה או בכלל להכווין אותם לאיזה כיוון שתרצו, למעט אולי בוגונויליאה לה זרועות חזקים במיוחד וצורת צימוח שיחית יותר. מעבר לכך בגלל עובדת הגידול והצימוח במרפסת המטפסים זקוקים לא רק להכוונה אלה אולי אף בעיקר לתמיכה לקיר או לפרגולה בה הם נעזרים. תזכרו, במרפסות וגגות הרוחות חזקות יותר מאשר על פני הקרקע באזורים בנויים. זה די מבאס לקום בבוקר ולראות את גוש הפריחה והירוק שטרחתם כל כך לעמול עליו שוכב על הרצפה כי לא עיגנתם כראוי את ענפי המטפס.

טוב, טיפסתי לכם על הראש מספיק… לרשימה. כמובן שרשימת המטפסים היא גדולה אך בחרתי את אלו החזקים, העמידים ושאינם שתלטנים במיוחד הדורשים תחזוקה מינימלית. הכל בסוף סובב סביב חוויית ההצלחה וזה כמו תמיד הקו המנחה מבחינתי.

רשימת צמחים מטפסים למרפסת

אלמון הודי > המלצת המחבר > פרגולה + קיר> הערה > ענפים חזקים, רק לזכור להכווין לאן שרוצים.


בוגונויליאה > המלצת המחבר > קיר או פינה רחבה > הערה > לא חובה לקשור רק לתמוך בבגרות.


גפנית > המלצת המחבר > קיר או כצמח נשפך > הערה > צמחים מטפסים זה לא רק כלפי מעלה.


הרדנברגיה > המלצת המחבר > קיר + פרגולה > הערה > מעט משתוללת אבל יש לכם אחלה מזמרה אז אין בעיה.


ויסטריה סינית > המלצת המחבר > קיר + פרגולה > הערה > האהובה עליי מכולם אז כל מילה מיותרת.


גפן > שימוש > פרגולה > הערה > אין הערות 🙂 אהובה עליי מס' 2 טוב בעצם חובה בכל מרפסת.


יסמין > המלצת המחבר > קיר או כצמח נשפך > הערה > מעט משתולל ונוטה להסתבך עם השכנים.


סולנום יסמיני > המלצת המחבר > קיר + פרגולה > הערה > נשפך מעט משתולל ומסובך עם עצמו לעתים.


פסיפלורה > המלצת המחבר > כגדר נמוכה במרפסת > הערה > נפלא, אבל כאשר פרי נופל מגבוה לרצפה זה פחות כיף.


תונברגיה > המלצת המחבר > עדיפות כצמח נשפך > הערה >  יפהפייה אבל רק היא יודעת איך לצאת מהפלונטר של עצמה.


כל מטפסים הנ"ל משירים עליהם בחודשי החורף למעט הבוגונוליאה בהסתייגות קלה, היא בהחלט עשויה להשיר חלק ניכר מהעלים ברוחות אך היא חזקה ביותר ומתעוררת מדהים באביב. היתרון הגדול בכך הוא העובדה שבניגוד לחודשי הקיץ בהם הענפים מכוסים בעלווה ופריחה, בחורף ניתן לראות את הענפים החשופים ולבחור מה לגזום לקראת העונה הקרובה. את הגיזום אגב אני ממליץ לבצע ממש רגע לפני פרוץ האביב. ברגע בו תוכלו לראות "פקעים" מתחילים לצאת לאורך הענפים, או "עיניים" חדשות עומדות לפקוע, זה הרגע המתאים ביותר לגזום.


 

בהצלחה

6 מחשבות על “רשימת צמחים מטפסים לסוכה ולמרפסת”

  1. הילה

    בדיוק המידע שהייתי צריכה לצמח עבור סוכה פורחת….תודה רבה

  2. גיא

    תודה על הכתבה. אני גר בדירת קרקע במושב, ובגינה שלי יש קיר עם טיח שאני רוצה לכסות במטפס. האם זה ריאלי לשתול עכשיו (או אחרי שהחום ירד) ולתת לו לגדול דרך החורף לאביב הבא?
    תודה.

    1. הי גיא,
      תוכל לשתול לאורך כל ימות השנה (למעט ינואר פברואר) ובכל מקרה כדאי להמתין עד שיירד מעט החום. בכל מקרה שתול כעת. זמן נפלא ובהצלחה

  3. דולי קפלן

    אהבתי את הכתבה הייתי שמחה מאוד לו זה היה מלווה בתמונות של כל צמח מטפס, אבל זה בסדר, תודה וחג שמח שנה טובה, ופורחת
    24, Fabrigat st

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *