מדוע חיתוך שורשים
גורם לצמחים לחייך?
חיתוך שורשים – לרובנו העניין נשמע מעט מפחיד. תכל'ס, לצמחים זה עושה רק טוב, אני רוצה שתחשבו על חיתוך שורשים בדיוק כמו על גיזום ענפני הפרחים או השיחים.
ז'תומרת אני יודע שגם לגזום אתם מעט חוששים, והסיבה היא כמו במרבית המקרים, חוסר ידע. אבל לעניין הגיזום הקדשתי אתר ענק נפרד (סליחה שהוא רק באנגלית בשלב זה).
למה זה טוב?
נתחיל מהעובדה ששורשים אשר נחתכים, כן כן, צומחים מחדש. ואם מבינים שחיתוך / גיזום עושה רק טוב לצמח, מעודד צמיחה, התפצלות, מעשיר אותו בעלוה וכיו"ב – מכאן שאותו אפקט בדיוק יעבוד על מערכת השורשים.
נכון, עלים לא יהיו על השורשים, (לפעמים כן – בעתיד אסביר) אבל בואו נישאר ממוקדים. עושר של מערכת שורשים חזקה יעודד בין היתר צימוח עלווה חדשה על ענפי העץ או השיח. בכל מקרה, גיזום של חלק מהשורשים רק יעשה לצמחים הרבה יותר טוב.
מתי זה נחוץ?
מאחר ואנחנו עוסקים בגינון במיכלים, שזוהי סביבה לא בדיוק טבעית לצמחים, כלומר הצמחים לעולם יהיו מוגבלים ביכולתם להתפתח עד גבול מסויים, תמיד תגיע הנקודה בה שורשי הצמח יגיעו וייגעו בדפנות מיכל השתילה ואז… מתחיל תהליך של ניוון הצמח.
זה נחוץ פעם אחת בדיוק ברגע בו הצמח יהיה מאושר שישלפו אותו מחוץ למיכל השתילה ויחתכו לו קצת מהשורשים כי הצמח כבר סובל ואין לו יכולת להמשיך להתפתחת באדנית או המיכל בו הוא שתול.
זה נחוץ פעם שניה כאשר שתילי הצמחים מגיעים אליכם הביתה והם מועברים מעציץ הפלסטיק בו גדלו במשתלה לאדנית או לכד שאצלכם במרפסת, או בכל העברת צמח מעציץ לעציץ.
אז איך חותכים שורשים?
עם סכין, ממש כמו פרוסת לחם או אבטיח או עוגה או כל מה שהדמיון שלכם מעלה כשחושבים על פעולת חיתוך. אתם רק צריכים להקפיד לא לחתוך או לגזום את השורשים חזק מדי.
כמו בגיזום ענפים, אם חורידים את הענפים ועושים כסאח, יש סיכוי שהצמח לא יתאושש. גם בשורשים חשוב לשים לב לא לפגוע בשורש המרכזי וקרוב לצוואר השורש.
בקיצור, כדי שלא תצטרכו לנחש מצאתי וידיאו מקסים עם שתי הגבירות הנחמדות הללו שמראה בדיוק איך לעשות זאת. בשבת הקרובה, תפרסו שורשים במקום חלה.
אגב איך בודקים אם הגיע העת להחליף תכולת אדנית או לחדש תכולה? על הכל כתבתי כאן
טיפים חשובים
- רצוי לבצע מעט אחרי תחילת האביב עד סוף ספטמבר
- תשתדלו לעשות זאת בשעות הבוקר או הערב
לאחר חיתוך השורשים
- רצוי להעביר את שורשי הצמח שחתכתם למיכל השתילה החדש מיד עם חיתוך השורשים.
- מלאו מים בכמות נדיבה שתאפשר למצע הגן / האדמה לשקוע בצורה מיטבית בכל המקומות החסרים בתוך המיכל.
- דישון – בבקשה הימנעו משימוש בקומפוסט בשלב זה. הקומפוסט עשוי לצרוב את השורשונים הקטנים החדשים וחבל. לעומת זאת דשן בשחרור איטי הוא בהחלט אפשרי. כעקרון, אין הכרח לדשן, חשוב יותר לתת לצמל להיקלט טוב, ללבלב ולפרוץ מחדש.
- ייתכן ותקופה מסויימת לאחר חיתוך השורשים הצמח ייראה "רע" ומיסכן. אז הוא לא מיסכן בכלל, הוא פשוט עובר תהליך התחדשות ושיקום, אין סיבה להילחץ מנשירת עלים מאסיבית למשל… זה טבעי והכל בסדר.
תהנו
6 Responses
קודם כל תודה על המידע החשוב!
הצלת את גינת האדניות שלי! 🙂
שנית, אשמח לדעת מה מומלץ לעשות באדניות ארוכות המשלבות מספר שתילים? מגיע שלב שהשורשים נכרכים זה בזה וקצת בעייתי להפריד אותם.
הי גננית מתחילה,
באופן עקרוני אין כל בעיה בשורשים הנכנסים האחד בשני.
ניתן פשוט לחתוך ולהפריד בין צמח לצמח בדיוק כמו שפורסים לחם או חותכים עוגה 🙂 , ממש כך.
תודה, אני על זה 🙂
באותו נושא, אני מגדלת בטטה כבר די הרבה זמן בתוך אדנית,לאחרונה נראתה קצת במצוקה.
הוצאתי כמות יפה של בטטות מהאדנית והוצאתי גם כמות של שורשים כדיי לפנות מקום.
עכשיו נשאלת השאלה מה קורה לצמח שטיפס אחרי שמוציאים את הבטטות?
אשמח לדעתך.
חגים שמחים!
הי נופר,
אם הבנתי נכון, ה" צמח שטיפס" הוא צמח הבטטה. במידה ודיללת בטטות כפי שציינת אבל השארת הכל במקומו, או אז הצמח אמור להמשיך לטפס ולשגשג מחדש.
תודה. יש מה לעשות עם השורשים החתוכים?
שאלה מעניינת,
לא נתתי דעתי עליה מעולם 🙂
אולי קומפוסט?
אם הכוונה בשאלה היא ל האם קיימת אפשרות לצמיחה מחודשת של צמחים מתוכם? התשובה היא כנראה שלא