גינה למרפסת שכורה
מתכון להצלחה
שוכרי דירות בא לי לעודד אתכם, לדעתי אתם הנהנים הגדולים ביותר מגינה במרפסת.
למה? כי הכל אצלכם מתוכנן ללחיצת כפתור, הופ מקפלים והולכים.
אפילו הצמחים שלהם מתורגלים למעברים חדים מהירים והעמסות על רכבי המובילים.
מאחר ושוכרי הדירות נמצאים מלכתחילה ב Mode של "לא משקיעים, זו דירה לא שלנו" אז הדיוק בבחירת האדניות, גודלן ומשקלן הוא חד הרבה יותר מאלו להם גינת מרפסת אשר בבעלותם.
איך לתכנן גינה למרפסת שכורה
בין אם אתם שוכרים דירה עם מרפסת, עד אשר ייבנה או יירכש נכס הקבע שלכם, נסו כבר מעכשיו לתכנן לאן ילכו חלק מגידולי חוות הנוי הזמנית שלכם בהמשך. אם אתם ממש לא יודעים מה הלאה? זה בסדר גמור, הרי הזמני הוא הקבוע ביותר, בואו נדבר על הכללים הבסיסיים.
אדניות – מה לקחת בחשבון
רגליים קלות. למשקל האדניות משמעות עצומה, כי אם תגדלו במרפסת אדניות ענק ששוקלות מאות קילוגרמים עם עץ לימון שאתם נורא אוהבים ושהנוף שלו לא יעבור בדלת, או בעצם אף מוביל לא יסכים לנסות לפנות אותו, אז סתם חבל.
שוכרים דירה עם מרפסת? בחרו אך ורק אדניות וכדים מפלסטיק (אבל איכותי אתם שומעים) ושאינם עולים על נפח של 50 ליטר לכד.
טיפ: על גבי כל אדנית, כד, עציץ מופיע הנפח. לרוב הוא מוטבע בתחתית המיכל, מבחוץ או מבפנים.
למה 50 זה הקו העליון? אני חושב מעט קדימה וכולל בפנים את משקל תערובת השתילה, הרטיבות ואת משקל הצמח פחות או יותר, ואני מגיע למשקל שעולה בקלות על עגלת מובילים ביום הדין, או בשתי ידיים חסונות על מנוף חיצוני שמוריד לכם ריהוט כמו מעלית.
מעבר למשקל הזה "הנסיך" שלכם כנראה יישאר בנכס. לא חבל? היתרון הנוסף של אדנית מפלסטיק הוא היכולת לשלוף את התכולה יחסית בקלות החוצה במידה ואתם מחליטים לשתול בחצר הבית ולא לקחת את הצמח אתכם.
גינה למרפסת שכורה – צמחיה
גרים בדירה שכורה? בא לכם לגדל עץ זית? לימון? מנגו? אין בעיה, מי אמר שאתם צריכים לגדל את העצים הללו בגודל ענק? מה עם לרכוש שתיל קטן וצעיר ולטפח אותו במיכל קטן יותר?
הרי העץ הגדול עליו אתם חולמים ואותו אתם רואים בממדים גדולים במרפסת של השכן התחיל פעם מגודל אפס, אל תוותרו על החלום לגדל מה שבא לכם. הגודל לא קובע, אוהבים הדרים? זית? אחלה! תתחילו בקטן וכך תרוויחו את החלום וטיפוח מגיל צעיר.
ראש פתוח. הכוונה ל'ראש הצמח', הנוף, חלקו העליון, זה עם הנפח הגדול ביותר.
אז נכון שניתן לגזום יום לפני ההעברה והכל ייראה טוב בעוד כמה חודשים בכתובת החדשה אבל אם הלכתם על עץ פרי שהתפתח במשך 5 שנים בבית השכור, יהיה זה כאב לב גדול לקצץ אותו כה חזק רק בכדי שיעבור בדלת או ייכנס למשאית ההובלה האימתנית.
** יש לי מה לומר על הבחירה הספציפית שבתמונה בהקשר של יחס גודל מיכל לסוג העץ ובטיחות אבל על כך במאמר על חידוש ושיפוץ אדניות, אבל חשובה הייתה לי ההמחשה.
גובה חזה. מאותה הסיבה שציינתי בכלל השלישי, השתדלו לבחור צמחים שגובהם יחסית נמוך ושאינו עובר את גובה החזה שלכם גם אחרי שנשתל באדנית.
קל משקל ונפח נמוך תמיד יסייעו לכם לנוע בקלות לשלב הבא.
מטפסים למשל זה נחמד, אבל גם כאן תידרשו לגיזום חזק טרם ההעברה כי צריך לנתק אותם מהקיר/גדר/עמוד/קורה וכיו"ב, אבל המסר חוזר. ניתן לגדל הכל במרפסות שכורות.
תזונה מאוזנת. מים שהם הבסיס לקיומנו ושל חברינו הצמחים אין סיבה שיגיעו ממערכות השקיה יקרות, מתוחכמות, עתירות פונקציות כאשר גרים בדירה שכורה. במגורי קבע יש לנו תירוץ למערכות יקרות.
גם כאן כל שאתם זקוקים לו נמצא בשוק בזול ובשפע וניתן לחבר מערכת השקיה בחיבור מהיר לברז מים בלי התקנות יקרות ומורכבות.
אם יש לכם רק 4 אדניות כי כך החלטתם או המקום החליט עבורכם? גם השקיה ידנית אבל קבועה ללא מחשב תעבוד יופי, אבל רק במידה ואתם בוגרים ואחראים. אם אתם לא כאלו, לכו על מחשב השקיה.
אשר להזנה ודישון? דשנו ידנית אחת לכמה חודשים עם דשנים בשחרור אטי (דשנים שנמסים אט אט במגע עם במים).
מציאות החיים. בחרו צמחים שדורשים כמעט אפס תחזוקה ולא מיוחדים ומפונקים, בינינו אין לכם זמן להתעסק עם טיפוח יתר ברוב המקרים. חשוב לכם שיהיה מעט פורח, ירוק ושהצמח יגיע למעבר הבא מפותח ועשיר יותר. זהו!
מילות פרידה
מקרים קשים. נניח שאתם אוהבים וגם קונים כל צמח שני שאתם רואים ואין סיכוי שאתם מוותרים על אחד מהם בעתיד, ביום בו תעברו.
אחלה, למרות שאני חושב שהשתגעתם (כמוני) לכן, מקבל בהבנה.
פשוט השתמשו בהרבה אדניות קטנות, ואלו יהיו בעצם מתקני הגידול שלכם עד לשלב הבא. מעין בית חולים/מעבדה לצמחים.
כך תעמדו בכל הכללים שרשמתי לפני כן למעלה ואם תעברו נניח פתאום לבית צמוד קרקע, אז הוצאת הצמחייה מהאדניות הקטנות יותר לשתילה בבית החדש תהיה קלה יותר, החלק הזה מתקשר לפתיח בו ציינתי שאם אתם יודעים לאן עוברים בעתיד תכנון כמות וסוגי הצמחים יעזרו לכם מאד בקבלת ההחלטה מה לשתול עכשיו במקום הזמני.
לסיכום – קל משקל, קטן נוף, אפס תחזוקה. בכל מקרה תיהנו כי לא משנה איזה סוג צמחיה בחרתם, ירוק ופורח זה תמיד יפה נעים ומשמח. חלק מהצמחים לא ישרדו מאלף סיבות שלא קשורות אליכם או לבחירת הצמח, ככה זה.
אתם יכולים לגדל ה כ ל: ירקות, עצי פרי, מטפסים, פורחים
יש לכם חברים במרפסות שכורות? שתפו עמם
שלכם
אייל
4 מחשבות על “איך לתכנן ולהקים גינה במרפסת שכורה?”
למרות שאני מבין בנושא גינון וגם עשיתי העברות אחדות, אני מחזק את מה שאמרת ובחודש הבא הולך לעסוק בכך. תודה
תודה לך ובהצלחה
אחלה פוסט! מעשיר, מעשי ושומר את כל האופציות פתוחות! ירוק עולהההההה ❤️
תודה