עצי פרי באדנית
את כל עצי הפרי או רק חלק? לפני כמה שנים, טוב נו, הרבה שנים תכננתי גינת גג בגבעתיים, בואו נאמר שמגבלת מקום לא הייתה ובכל זאת היה דיון מעמיק ביני לבין בעלת הבית. זו רק חלמה על בוסתן אצלה על הגג ואני טענתי שעם עץ פרי אחד היא תוכל להתמודד אבל עם יותר מכך זה כבר יהפוך לעול.
לנו הישראלים יש חלום להפוך את המרפסת שגודלה בסה"כ 12 מר' לבוסתן עם מקום להחנות טרקטור. איפה האתגר? וכאן אקשור זאת לסיפור גבעתיים. גם אם כל התנאים מאפשרים לכם לנטוע פרדס במרפסת, נסו רגע לחשוב על ההתמודדות עם כמות הפרי שמפיק עץ מוצלח אחד?!
כלומר אם גם אחרי שהחניתם את הטרקטור עוד נותר לכם מקום לבית אריזה קטן, אתם על הגל וזה הזמן לעבור לייצוא. ועוד לא נגעתי בעניין הטיפול במזיקים שמשתנה בין עץ פרי למשנהו והרי ידוע שאלו הרי תמיד מגיעים בסופו של דבר.
תכנון מקדים
תראו, החשיבות של תכנון מקדים לא מתחילה מאיזה עץ אתם רוצים או האם בכלל התנאים מתאימים לכך. יש משהו קטן שחייבים להביא בחשבון לפני הכל. עצי פרי כאשר הם משגשגים *כמויות הפרי הופכות להתמודדות משעשעת בהתחלה ומהר מאד למטרד.
*גם כאשר ממילא כמות הפרי תהיה יחסית נמוכה בשתילה במיכלים ביחס לקרקע.
כאשר אלו מבשילים ולרוב זה קורה בפרק זמן קצר ואינטנסיבי למי מאתנו יש באמת היכולת להספיק לקטוף את הכל ולקרוא למשפחה לבוא לאסוף התוצרת. הרוב נופל על הרצפה ובתוך האדנית ונרקב.
להמחשה, תוכלו לראות בתמונה הבאה שסיפקה בטוב ליבה ידידה מקסימה בשם Krystal Ng החיה בסינגפור. אמנם התוצר מדהים אבל שימו לב לגודל הכד הקטן הקטן שדי בקרוב יתחיל לפגוע בעץ ובתנובה שלו. בנוסף, ראו כמה נוף מסתיר העץ, איזה היקף הוא תופס בחלל המרפסת.
אגב כד קטן ביחס לגודל השורשים, ביום בו יידרש לשפץ את האדנית שבתמונה, יהיה זה מאתגר ביותר להוציא את הצמח מבלי לשבור אותו. אם העץ היה שתול בכד או אדנית מפלסטיק המצב היה טוב הרבה יותר.
עצי פרי באדנית
בשום אופן אל תוותרו על האפשרות הזו
לאור כל מה שרשמתי אל תרפינה ידיכם ואל נא תשמטנה כף שתילתכם, עוד לא נסתם הגולל על עצי פרי באדנית להפך, כל מה שאני אומר הוא שיש לשים לב לכמה נקודות טרם שתילת עץ זית או מנגו באדנית המרפסת והנה הן לפניכם.
חשיבות גודל המיכל
נקודה ראשונה – רוצים עץ פרי באדנית? כל עץ? ספקו להם מקום ראוי להכות שורשים, אדנית בגודל המתאים ומהחומרים הטובים ביותר, אל תתפשרו על כך בשום אופן. גודל האדנית – על האדנית בה אתם מתכננים לשתול את עץ הפרי להיות גדולה לפחות פי 6 או 8 מגודל המכל עמו מגיע העץ מהמשתלה. עכשיו תבדקו אם יש לכם מקום לזה במרפסת.
חישוב פשוט, במשתלה לכל עציץ בו גדל השתיל במקרה זה העץ, יש מספר המעיד על הנפח שלו. אם העץ שרכשתם מגיע מהמשתלה בעציץ שגודלו 8 ליטר…. אז גודל האדנית חייב להיות לפחות בעל נפח של בין 50 ל 60 ליטר.
החומר ממנו עשויה האדנית או הכד
עד כמה עניין בחירת סוג וגודל האדנית חשוב? קראו מה כותבים על מנגו ועל החומר ממנו עשויה האדנית – גם ככה חם כאן בחוץ רוב ימות השנה, תוסיפו על כך את העובדה שבמרפסת הקרינה היא כפולה ומכופלת ותקבלו טמפ' מטורפות לאורך שעות מהבוקר עד הערב. רוצה לומר, אדניות מחומרים כמו בטון, גלזורה, טרקוטה וכו'.. לא באים בחשבון.
אלו סופגים חום מהר ומשחררים אותו לאט. עכשיו דמיינו מה עובר על מערכת השורשים של עץ הפרי אם פינקתם אותו באדניות בטון ובמרפסת. לעומת זאת, אדניות פלסטיק בעלות דופן כפולה שיבודדו חום וקור זה המענה טוב ביותר שתוכלו לתת לעצי הפרי ובכלל לצמחיה במרפסת.
קיימות כאלו בשוק, חפשו אותן ואל תתפשרו. את העלות הזולה של מיכל גדול מפלסטיק תשלמו בתוצאות ירודות ממראה ותפוקת הפרי. צבע אדנית – במידה ולא מצאתם אדניות פלסטיק בעלות דופן עבה או כפולה, קחו אדנית פלסטיק רק בגוונים בהירים. כך לא תשמרו עודפי חום בתוך האדנית.
חיזוי העתיד 🙂
נקודה שנייה – בא לכם עץ מנגו באדנית? cool, אז מה אם בא לכם? אני סתם נטפל למנגו. הנקודה הבאה נכונה לכל עץ באשר הוא כאשר גוררים אותו למרפסת. הנחת עבודה בסיסית היא שבטווח של שנתיים פחות או יותר מיום השתילה תאלצו להשכיב את האדנית, לשלוף את העץ החוצה, לגזום מעט שורשים ולחדש תערובת שתילה.
למה? כדי לאפשר לעץ לגדל שורשים חדשים, בכל זאת כלאתם אותו כנגד רצונו בתיבה. לא להתרגש, זה באמת קל ופשוט אם עושים זאת בזמן לפני שהשורשים לוחצים על דפנות האדנית בוודאי אם מראש שתלתם באדנית מפלסטיק, שיחקתם אותה.
נקודה שלישית – טוב די חפרתי לכם בעציץ המחשבות, בואו נהיה פרקטיים. אילו סוגי עצי פרי כן מתאימים למרפסות? מנגו! סתאאם. עצי ההדרים הננסיים למיניהם זה יופי, שורשים יחסית קטנים, צימוח אטי, פרי חזק ומרהיב. במיוחד עצי הקומקווט תפוז סיני, לימון ננסי, גויאבה תותית ויש עוד כמה. לגבי עצים נוספים כגון הדרים למיניהם,או נשירים. שוב, הכל אפשרי והכל תלוי מיקום שלכם על המפה, מקום ריאלי לגידול ופנאי לטיפוח ותחזוקה.
לסיכום, עצי פרי באדנית חובה ואפשרי, חשוב לזכור שפרי ניתן להפיק לא רק מעצים. מטפסים כמו גפן ופסיפלורה למשל יתנו מענה נהדר לפרי אם אינכם עומדים בתנאי הסף שהצגתי.
עצי פרי ובכלל מעבר להיותם בעלי נפח, לא אחת הופכים למעין מפרש במיוחד בגגות ומרפסות בגלל נפח העלווה, לכן אם בכל זאת התעקשתם על בוסתן או שדירות רוטשילד אצלכם על הגג, חפשו אדניות בעלות צורה מרובעת או עגולה אך עם הבסיס הרחב ביותר.
אל תשתמשו באדניות צרות וגבוהות, להן בסיס צר יותר מחלקן העליון כאשר זה מגיע לעצים בכלל ולעצי פרי בפרט, אלה אם כן המקום שלכם מוגן מרוחות כמו פטיו למשל.
שלכם,
אייל
10 Responses
היי
איש לי גג ואני רוצה לגדל גפן שתטפס לי על פרגולה ותמשיך הלאה.
איך לגשת לעניין? יש לי אדנית עץ מלבנית באורך 80 ס״מ וגובה 70 ס״מ רוחב 40 ס״מ האם זה טוב?
וגם אפשרי לשים אותה מכיוון צפון מערב(אין הרבה שמש במיקום הזה מתחת לפרגולה) שככה תתחיל לרוץ על הפרגולה לכיוון דרום מערב ?
תודה על מענה🙏
הי כפיר,
חסרים לי נתונים כדי לתת מענה. זהו לצערך וצערי סוג שאלות שאין דרך לענות עליהן בדרך זו.
הי אייל
האם כדי לשתול עצי פרי כגון תפוז סיני לקראת הסתיו חורף
או לחכות לעונות החמות?
תודה מראש
אולה
הי אולה,
אין בעיה לשתול כעת (אוקטובר עד סוף דצמבר) היתרון הוא שבפרק הזמן הזה הצמח מתאקלם, משריש ומתבסס בבית החדש אצלך וכשמגיע האביב הוא פורץ בחגיגיות נהדרת
בהצלחה
תודה רבה נעזרתי מאוד בכתבה!
בשמחה רבה מלכה
Amazing Ƅlog! Ⅾo you have any tips аnd hints fоr aspiring writers?
I'm planning to start my own blog soon but I'm a little lost оn everythіng.
Would you suggest starting with а free platform lіke WordPress or
go for a paid option? There arе so many сhoices out tһerе that I'm completely overwhelmed ..
Any tips? Appreciate it!
Thank you so much
would highly recommend starting with WordPress, no doubt
אני מגדל מנגו כבר קרוב ל3 שנים אצלי במרפסת שתלתי אותו ישירות לאדנית גדולה לא יודע מה הקוטר הגודל של האדנית אבל העץ הגיע לגובה של כמעט 3 ומשהו מטר. למרות זאת אני עדיין מחכה לפריחה ושום דבר לא קורה הוא מוציא לי רק עלים חדשים. התחילו לגדול מין גושים של עלים אדומות הנראה כמו פריחה של המנגו אשמח לעזרה ולתמונות דומות ככה אוכל לדעת בוודאות שאכן יש לי פריחה ולא סתם עוד עלים.
הי שי,
שלח תמונות לקבוצת הפייסבוק בשם 'מרפסות מעוררות השראה' ואענה לך שם. בגדול, עניין הפריחה יכול להיות קשור לגובה המרפסת – יותר גבוה פחות פריחה 🙂 שלח ואענה, בקיצור.