טפטפות לאדניות
איך למקם אותן נכון?
לקהילת המרפסות שלי מגיעה תודה ענקית, תודה על כך שאינם מפסיקים לשאול שאלות ובעצם מאפשרים לי לענות על כל נושא בהרחבה ולהביא את הידע הזה בפניכם.
על הפרק הפעם, טפטפות לאדניות. את השאלה, או בעצם שתי שאלות העלה חבר קבוצה בשם רמי
שאלה ראשונה – מה המרחק שבין הטפטפות בתוך האדנית? מיד תלמדו לחשב.
נוסח השאלה הנכון הוא – האם נכון שיהיה מרחק שווה בין טפטפות? כן.
שאלה שניה – האם שותלים את הצמחים בין הטפטפות או מתחת לטפטפת? תלוי.
נוסח השאלה הנכון הוא – האם צריך למקם את טפטפות לאדניות ישירות על הצמח? לא.
כל התשובות מפורטות לפניכם, בבקשה.
השאלה פשוטה,
התשובה מעט מורכבת
טפטפות לאדניות ובכלל הן עולם מופלא ועשיר מחד, מאידך כל פעולתן זה לספק מים לצמחים שלנו. אבל… בגלל שבשוק קיימות מגוון טפטפות שמפיקות כמויות מים שונות, התשובה לשאלת ה-'מרחק בין טפטפת לטפטפת' מורכבת ותיכף אגלה לכם 'סוד' בעניין הזה.
טפטפות לאדניות
ממה מתחילים?
מההבנה איך בכלל טפטפות עובדות – או איך טפטפות לאדניות מרטיבות את תערובת השתילה באדנית או בקרקע ומזינות את שורשי הצמחים? בשני המקרים פעולת ההרטבה בתוך ה'אדמה' זהה.
לפעולת הרטבת תערובת השתילה קוראים 'אפקט הבצל'. כאשר טפטפת מתחילה להוציא מים לתערובת השתילה, המים אינם יורדים ישירות לתחתית האדנית, לפני שזה קורה הם "מתחברים" או "מתגבשים" עם תערובת השתילה, ולאט לאט נוצר אפקט 'בצל' – בכל פעם שכבה יותר גדולה של תערובת שתילה ושורשים, נהנים ממים חדשים.
ראו בתרשים – אם טפטפת אחת ממוקמת בין שני צמחים לצורך העניין – אזי שני הצמחים נהנים ממנות מים זהות היוצאות מטפטפת אחת. מה מאפשר את זה? בדיוק, תנועת המים וצורת ההתפשטות שלהם בתערובת השתילה / קרקע. אז אחרי שהבנו פחות או יותר איך פועלות הטפטפות באדניות, נוכל להתקדם לשלב הבא:
הנה הנוסחה לקביעת
מרחקי טפטפות באדניות
עכשיו אמשיך לפשט כדי להישאר ממוקד. אתייחס בפוסט הזה לסוג טפטפת נפוץ מאד בעולם האדניות, טפטפת המפיקה 2 ל"ש (כזו שמוציאה שני ליטרים בשעה) טפטפת זו בממוצע לאחר 10 דקות עבודה. תרטיב שטח בקוטר של 30 ס"מ בערך. הטפטפת במרכז וסביבה יווצר מעגל בצל בקוטר 30 ס"מ. הווה אומר, שאדנית באורך 80 ס"מ תכוסה באופן מלא ושווה במים באמצעות 3 טפטפות של 2 ליטר לשעה. אני רק מקווה שאני ברור ומובן?! 3 טפטפות לאדניות = 3 מעגלי מים בגודל שווה על פני השטח = כיסוי מלא.
מהו תפקידן של טפטפות לאדניות?
להרטיב יחידת שטח ולא יחידת צמח. אם באדנית שאורכה 80 ס"מ ורוחבה 20 ס"מ שתלנו 5 שתילים של ביגוניה. אין צורך למקם טפטפת לכל שתיל, כלומר אין צורך ב 5 טפטפות.
באדנית שאורכה 80 ס"מ ובתוכה 5 ביגוניות, יספיקו כנראה רק 3 טפטפות להשקות/להרטיב את כל 5 הביגוניות. ולמען האמת, אם היו שתולות באותה אדנית רק 3 ביגוניות, ייתכן שגם אז 3 טפטפות יספיקו.
מדוע?
זוכרים את עיקרון אפקט הבצל מהתרשים למעלה? זו הסיבה. מטרת הטפטפות היא להרטיב יחידת שטח ולא יחידת צמח. הרי באותה אדנית באורך 80 ס"מ יכולנו לשתול 12 שתילי פרח וינקה בגודל 'כוסית' (הקטן ביותר), ואז כמה טפטפות היתם בוחרים לשים? כנראה שגם 3 טפטפות
טפטפות לאדניות שהמבנה שלהן ארוך וצר למשל, נהוג לפזר בחלוקה שווה בתוך שטח האדנית. המטרה? בדיוק כך, לפזר מים בצורה אחידה ושווה בכל פני שטח האדנית ללא קשר לכמות הצמחים.
מה עושים כאשר נדרשים להשקות קערה עגולה?
מחלקים את השטח לרבעים שווים ובמרכז כל רבע מניחים טפטפטת, זה בגדול הרעיון. אם אתם רואים שאחרי החלוקה וההרטבה אין כיסוי מלא ואחיד של מים כפי שחשבתם, פשוט הוסיפו עוד טפטפת אחת למרכז הקערה ופתרתם את החוסר בקלות.
עד כאן מענה לשאלתו הראשונה של רמי – מהו המרחק בין טפטפות באדניות?
את המענה לשאלה הבאה אני מבטיח לעשות ממש בקצרה, זה כי אתם כבר עייפים והסוד טמון בשאלה הראשונה.
האם צריך למקם טפטפות לאדניות ישירות על הצמח?
לא, אין כל צורך!
סיבה ראשונה – הבנו כבר שאקט הבצל יגיע לשורשי הצמחים גם מבלי שהטפטפטת תהיה על הצמח.
סיבה שניה – טפטפות שמעט רחוקות משורשי הצמח מאלצות את הצמח לפתח שורשים למחוזות חדשים, מכריחות אותו להיות 'חזק באופי' ובניראות ובעיקר בריא יותר. בהרבה מקרים, מים ישירות על הצמח מחלישה אותו לאורך זמן ואף מזמינים מזיקים ומחלות לצוואר בית השורש.
אגב אם בכד שלכם שתול עץ ולידו כמה ביגיונית, זו כבר כמות מים ולא רק הרטבת שטח, במקרה שכזה תוכלו לפעול כך:
- להוסיף טפטפות
- להרכיב טפטפות שהספיקה שלהן גדולה יותר – 4 ליטר לשעה למשל במקום 2 לטר לשעה
- לא לעשות כלום אלה רק להגדיל את משך ההשקיה
כך תלמדו לראשונה איך הצמאת צמחים מיצרת גל פריחות
אייל
4 Responses
היי אייל,
קוראת קבוע את המאמרים שלך. תודה.
שתי שאלות בנוגע לכמות הטפטפות:
1.האם אין צורך להתחשב גם בעומק האדנית? ובפרט באדניות עמוקות ששתולים בהן גם עצים וגם פרחים.איך אתה ממליץ לחשב את תוספת הטפטפות במקרה כזה?
2.בנוגע לכדים עגולים: גם בכד שקוטרו 30ס"מ יש לחלק לרבעים ולשים 4 טפטפות? מה ההגיון?
הי ליאת,
1. ניסוי וטעיה. אם מרגישה ומבינה שיש צורך בתגבור, תוכלי פשוט להוסיף טבעת נוספת זהה סביב הצמח באותה אדנית.
2. שאלה מעולה – התשובה זהה לתשובה מס' 1 – מתחילים בקטן ואם יש צורך מתגברים בעוד טפטפות.
בסופו של דבר אני תמיד מניח קווים מנחים, כללי אצבע. את המציאות כל אחד מתאים לעצמו.
תודה על שאלות ונק' מעולות ליאת.
אייל
מדוע אי אפשר להרכיב טפטפת המוציאה 4 ליטר וכך יכוסה שטח גדול יותר באדנית מאשר להרכיב טפטפת של 2 ליטר המצריכה כמות גדולה יותר של טפטפות
הי גל שאלה מעולה.
קודם כל ניתן בהחלט, אך התשובה לשאלה לך נמצאת בה.
ככל שספיקת הטפטפת גדולה יותר, כך היא משחררת מים בקצב מהיר יותר. הווה אומר, המים יחלחלו מהר מאוד לתחתית מיכל השתילה ומשם לניקוז לפני שיכסו שטח רחב יותר, הוא גוש השורשים.
לכן, עדיך ונכון יותר לעשות שימוש בכמה יחידות של 2 ליטר לשעה בפיזור רחב ולא ב 4 ליטר לשעה במיקום ממוקד. בסופו של דבר אתה רוצה להגיע לכיסוי מלא.