השקית עציצים
'להשקות או לא להשקות'
כולנו רופאים בעלי שם, למי מאתנו שמכיר ולמי מאתנו שזוכר מהעבר כאשר ילדינו הקטנים היו קמים בבוקר עם נפיחות או כאבים באזורים שונים בגוף, מיד היינו ממלמלים לעצמנו בחשיבות יתר "כן, זה בטח וירוס". תודו, וירוס היא מילה שכולם מבינים אותה אבל איש לא יודע מהי תכל'ס גם לא הרופאים… וכולם טועים. בסוף הכל הסתכם בכאבי שיניים צומחות ועכשיו ברצינות, מתי להשקות גינה?
האנלוגיה לעולם הצמחים היא כאשר אנו קמים בבוקר, מתבוננים עליהם ולפתע מזהים עלה מעוות, או עלה בגוון בהיר או שונה המשפט הראשון שמיד עולה לנו לראש הוא: "וואו הצמח יבש נוסיף לו מים". יופי רופאי צמחים דגולים שכמונו, עם כל שינוי הכי קטן במראה הצמח, אנו מיד מפרשים ומנתחים זאת כיובש, בדיוק כמו הפירוש 'וירוס' לנפיחות או כאב באוזן, גם כאן בסופו של דבר מדובר על עודף מים או מחלת עלים (ונפש שלנו) שתחלוף אם רק נפסיק להשקות בכמויות היסטריות.
האם באמת צריך להשקות?
אז אחרי ההשוואה הזו איך בכלל מזהים מתי באמת יש מחסור במים? ולמה אנחנו רצים מיד להשקות גינה כאילו שזה הפתרון האולטימטיבי? אז נתחיל מהתשובה השנייה, כי אנחנו היסטריים עם 'הפרעות קשב וניקוז' 🙂 כמו שאשתי אומרת. התשובה למעשה די פשוטה, אין מחסור במים כל עוד אתם משקים באופן סדיר וקבוע בין אם באופן ידני או בין אם באופן אוטומטי ע"י מערכת השקיה ממוחשבת.
השקית עציצים נכונה – מתי
אז מה בכל זאת? תשאלו, אז מה לעשות עם הצמח הוריד קצת ראש? קודם כל, אז מה? שנית תירגעו, קחו נשימה עמוקה, שלפו אצבע אחת מכף היד ותוך כדי נשימות עמוקות ומבט רציני ומלא חשיבות דחפו אותה במס' מקומות שונים במרחב האדנית (בעיקר קרוב לשורשי הצמחים עצמם) וחושו בעצמכם. האם אתם חשים ביובש או לחות? אם היובש הוא מוחלט, אז קדימה הוסיפו מים אבל במידה, אין סיבה להציף.
לעומת זאת אם קיימת לחות בקרקע זה הזמן לעבור לשלב הבדיקות הנוספות. אולי מדובר במחלת עלים? אולי אלו צמחים נשירים והגיע הסתיו ועל כל עלה שנושר אתם משוכנעים כי 'שדון' היובש הנורא בא לגמור לכם את הצמחים? קיימות סיבות רבות לחשוב שהצמח יבש. מניסיוני האישי, ברוב המקרים יובש היה הדבר האחרון שגרם למראה השונה בצמח, ע"פ רוב היו אלו מזיקים, מחלות, חילופי עונות ועוד…
השקית עציצים או הטבעה?
די עם הנוסחאות – אני יודע שכולנו מנסים להכניס הכל לנוסחאות, אבל בואו נעשה סיעור מוחות קצר. את הנוסחאות יוצרים רק אחרי שלומדים לבד כל אחד לעצמו וכל אחד לעציציו הוא. הרי אותה אדנית באותם תנאים באותו בניין עם אותם צמחים עשויה לדרוש כמויות מים שונות. מכאן לצאת בהכרזות כי צמח זה וזה צריך פעמיים בשבוע לקבל מים זו טעות, תתחילו להשקות את שלכם ולבד תגלו תוך שבועיים שלשה מה נכון לאדנית הספציפית הזו.
מתי מפסיקים להשקות? מיד עם צאתם של מים מתחתית האדנית או העציץ, ממש כך. השקו לאורכה של האדנית ובאופן שווה, ברגע בו מים מתחילים לצאת החוצה מהתחתית עצרו. מתי תשקו בפעם הבאה? גשו עוד כמה ימים לאותה אדנית, דחפו אצבע וראו. לח? דלגו עוד יום. ייבש? השקו באותה שיטה. פשוט לא?
לסיום אשתף בעובדה חשובה עליה תיבחנו בבגרות האדניות הקרובה, גורם התמותה מס' אחד בעולם בקרב צמחיה הוא השקית יתר. זהו בדיוק ו Keep that in mind בכל פעם שאתם רצים להוסיף מים.
אגב למי מכם שממש לא בא לו להכניס אצבעות לאדמת הגן, אתם יכולים לעשות שימוש במוצרים הבאים
איזה כיף, איך התקדמנו יפה אה?
במאמר הבא תוכלו לקרוא ולהבין מדוע כל כך חשוב להשקות עציצים עד שרואים מים יוצאים לרצפה.
בהצלחה
אייל