איך עובדים כדים חכמים?
חשוב להבין את הרקע לפני כן,
כולנו, גם אני עם עשרות שנות ניסיון, בסופו של יום משקים את הצמחים ע"ב סוג של ניסוי וטעייה עד שאנחנו מוצאים את הנוסחה הטובה ומתאימה לנו.
נכון שיש הסברים נוסחאות וכו'… אבל בסוף די מנחשים מנסים ומתנסים ב 'כמה מים לתת לצמחים'?
טפטפות, משפכים, בקבוקים מים הפוכים, You name it! אנחנו שואלים ללא הרף כמה מים לתת לזה וכמה מים לתת להוא וכל זה מסתכם בעובדה שאנחנו משקים (איך לא) מלמעלה.
אמה מה? פיוניות הצמחים לשתייה נמצאות למטה, בתחתית השורשים של הצמח. לכן אני תמיד מנחה להשקות עד נגירה של המים מתחתית האדנית, זאת כדי שנוודא שמים עברו את כל שכבות השורשים והגיעו לשורשים התחתונים, אלו שלוגמים את המים באמת.
בכדים החכמים המנגנון עובד בדיוק הפוך ממה שאנחנו מכירים. בכדים חכמים אנחנו מנגישים מים ישירות לשורשים התחתונים והחשובים באמת ע"י מילוי אגן מים הנמצא בתחתית האדנית, מבלי 'לבזבז' מים או לעסוק בניחושים כמה ומתי לתת מים. בעצם, הכדים הללו משחררים אותנו מהתעסקות בנושא.
במילים אחרות מדובר לא ממש בהשקיה אלה במילוי תחתית האדנית או הכד החכם.
אדניות או כדים חכמים
מהצד נראים פחות או יותר כך
לוקחים צינור גינה פשוט, ממלאים את הכד או האדנית במים ישירות מהברז, (על גבי דופן הכד יש פתח מילוי מים ו 'מד מים' שמראה מתי לעצור את מילוי המים, ובזה נגמר תפקידנו!
במצב הנוכחי, הצמח בעצם נהנה רק ובמדויק מכמות המים לה הוא זקוק ואז.. חוויית ההצלחה קרובה מתמיד.
מדוע?
כי אנחנו המשתמשים לא עוסקים ב'ניחוש' או ניסוי וטעייה כמה מים ומתי לתת. במיוחד כאשר יש לנו אדניות עציצים וכדים בגדלים, נפחים ומיקומים בתנאי אור שונים במרפסת.
איך זה עובד?
די פשוט למען האמת. מצע השתילה שבא במגע עם המים, הוא זה שבעצם 'מסיע' את הנוזלים כלפי מעלה (דיפוזיה) אל מערכות השורשים של הצמח.
כן, כל צמח בכל מידה ומכל סוג. זה בכלל לא משנה.. כי את תפקיד ההשקיה ישירות לשורשים החשובים ביותר בצמח, ממלא מצע השתילה. פשוט לא?
עד כאן כיסינו את עניין חוויית ההצלחה.
ומה לגבי שתי הנקודות הנוספות,
נזילות על הרצפה ומערכות השקיה?
אשר לעניין הנזילות על הרצפה ומראה צנרת השקיה או ניקוז לאורך קירות ורצפת המרפסת. יש להבין שבעצם כל אדנית או כד כזה הם מאגר מים אטום (כמעט לחלוטין) שאינו 'משחרר' מים לרצפה ואינו דורש תחתית ,וכמובן אין צנרת השקיה כי אין בה צורך!
תשובות לשאלות שעולות בהקשר של 'כדים חכמים'
האם זה מתאים לכל צמח?
כן, זה מתאים לכל דבר שיש לו שורשים… עצים, שיחים, פרחים, תבלינים, סוקולנטים, הכל מהכל בכל! באחד הניסויים שערכתי לפני שנתיים גידלתי דשא בשתי אדניות. הכל עובד.
האם זה מתאים גם לתוך הבית?
בהחלט! אין קשר בין המנגנון של הכדים הללו לסוג הצמחים.
האם צריך לשים טוף בתחתית הכד?
לא!!! רק ואך ורק מצע שתילה של עציצים, אחרת לא יהיה מה ש'יסיע' את המים כלפי מעלה לשורשי הצמח.
בכל זאת, לאן הולכים המים? זה מים עומדים לא?
המים 'נוסעים' כלפי מעלה ע"י מצע השתילה ומשם לפני השטח ומתאדים.
ומה קורה כשיש גשם? מה קורה בחורף?
צריך לשים לב לדגם שאתם רוכשים – יש דגמים להם צינור ניקוז עודפים ואלו יתאימו לעמוד בחוץ. יש דגמים שאין להם מנגנון ניקוז עודפים ואלו יתאימו לפנים.
כל כמה זמן ממלאים מים במיכלים האלה?
אין לכך תשובה אחת. תלוי תנאים, שמש, צל, מצע שתילה, אידוי, רוחות גודל צמח, סוג צמח, בסוף יש להיצמד למד המים ולמלא מים מחדש רק ואך ורק כאשר מד המים יורד עת לתחתית. תשימו לב לעניין הזה הוא קריטי – רוב האנשים חוששים לראות מד מים שיורד עד למטה ומיד רצים למלא, העיקר שהמד האדום יבלוט וימלא את הכיסוי השקוף. טעות!
תזכרו שצמחים צריכים גם אוויר ולא רק מים. כאשר אתם מלאים מבלי שמים התרוקנו, מה שמפנה חלון זמנים לכניסה של אוויר לשורשים ולמצע השתילה. אתם יוצרים עודף מים.
יתרה מכך – כאשר מד המים ירד לגמריי, עדיין אין סיבה לרוץ ומלא. מזכיר שמצע השתילה משמש כמחסנית ממנה שותים הצמחים. זה שמד המים ירד עד למטה זה רק מראה שאין מים בתחתית המיכל, אבל זה לא אומר שאין רטיבות באדמה ולצמח אין מים, יש לו 🙂 תרגיעו.
איך מדשנים?
כמו כל עציץ רגיל אחר. אפשר להצניע דשן בשחרור אטי, אפשר להשקות דשן עם משפך מלמעלה, אפשר למלא את מיכל המים בדשן נוזלי, אפשר הכל ואין מגבלה.
איפה קונים?
תוכלו למצוא מגוון רחב של דגמים באתר הבא
אייל
6 Responses
היי אייל, איפה ניתן לרכוש כדים חכמים? פניתי לאלמי ואין להם כדים חכמים.
הי אורן,
לצערי בשלב זה אין בישראל 'כדים חכמים' המתאימים ל חוץ! כמו אלו שהצגתי במאמר וגם אין לכך צפי.
אם אתה זקוק לכדים עם מנגנון השקיה עצמי לתוך הבית, תוכל למצוא כאלו בחברת דקו כד – מצרף קישור.
מקסים וכל המאמרים שלך כייפים ומלמדים:)
יישר כח
תודה תודה 🙂
הקישורים בקטלוג שלכם לא עובדים
האתר בשדרוג – תודה