שיחת ייעוץ למרפסת

כך תחסכו אלפי שקלים בעיצוב המרפסת

שיחת ייעוץ חובה לבעלי מרפסות ריקות

דגשים לשתילת עצים במרפסת

עצים באדניות וכדים

איך לשתול נכון

כמו בעולם הנדל"ן, גם בעולם שתילת עצים באדניות וכדים, הכל מתחיל בלוקיישן, לוקיישן, לוקיישן. לא שהעץ זקוק לטראפיק חלילה, עדיף לו בלעדינו 🙂 הכוונה היא שאת שתילת העץ, פיזית, תבצעו במקום בו תכננתם למקם את האדנית עם העץ. מנסיון, אחרי שתילה זה די כבד להזיז לנק' המתוכננת.

במקרה של העץ הנ"ל זה סיפור מעט שונה, סביר להניח שאצלכם במרפסת עצים לא ירחפו כמו בתמונה :-). על כל פנים, זה ממש חשוב שמשיקולי משקל תשתלו עצים באדניות וכדים בדיוק בנק' המדויקת. מיצינו? יופי… נתקדם.

שתילת עצים באדניות וכדים

שלב המיכל

השלב בו אתם מכינים את המיכל לשתילת העץ – זהו שלב המדידות תכל'ס. שני קוים מנחים ברשותכם,

הראשון – שתלו רק במרכז המיכל. זוכרים את המאמר על עניין הרוחות והיציבות? בטיחות ושאר חברים? אז לזו הכוונה.  עצים בגלל הפוטנציאל להפוך לספינות מפרש תוך דקות ברוח הכי קלה, עדיף לשתול אותם במרכז המיכל.

השני – מילוי מצע הגן או תערובת השתילה בתוך המיכל, עד לנק' שבה כאשר תניחו את העץ, גובה בית השורשים יגיע ל 3-5 ס"מ פחות מגובה שפת האדנית. הייתי מובן? אם לא, אז שאלות בהצבעה ורק בסוף.

טוב שיקרתי, יש קו מנחה שלישי – אני מקווה שבחרתם מיכל גדול לפחות פי 4 או פי 6 מנפח בית השורש. זוכרים? חבל לשתול עצים באדניות וכדים שקרובים מדי בגודל בית השורש שלהם, למיכל בו נשתלו.

מה לא לעשות – לא לשתול צמח שגודל בית השורש שלו כמעט בגודל המיכל.

*אגב הסיבה למילוי תכולה עד 5 ס"מ תחת שפת האדנית או הכד, טמונה בעובדה שמילוי מים מיד לאחר השתילה תמנע גלישת עודפי תערובת שתילה אל מחוץ לכד ובנוסף תשאיר לכם מרחב שתילה לצמחים זוחלים למשל או אפילו שימוש בשבבי עץ לחיפוי למשל, מבלי שאלו ייגלשו החוצה.

שתילת עצים באדניות וכדים

שלב הכנת העץ

 

הסרה – הסירו את עציץ הפלסטיק וחלצו את בית השורש מתוכו, מציע להשכיב את העץ על הרצפה, מיד תבינו מדוע.

חריצה – עכשיו כשהעץ שוכב על הרצפה, נסו לחתוך/לשחרר מעט שורשים מחלקו התחתון של בית השורש או לחרוץ עם סכין לאורכו, 2 עד 3 חריצים בדומה לחריצת חריצים בקליפת תפוז. הרעיון הוא לשחרר מעט את השורשים שסביר להניח שכבר החלו לגדול סביב עצמם במיכל מהמשתלה. כך גם תעודדו קליטה טובה יותר, אל תחששו לעשות זאת. גם על איך לעשות זאת נכון כתבתי בעבר.

שתילה והרטבה – כדאי למלא סביב שורשי העץ את יתרת תערובת השתילה / מצע הגן תוך כדי הרטבה עם צינור גינה בלחץ מים ממש נמוך<טוש. למה ככה? צמצום כיסיי אוויר בין השורשים למצע השתילה וסיוע בהרטבה אחידה זה תמיד טוב. רק זכרו, הכל עם זרם חלש מאד.

דחיסה – את מצע השתילה שאתם מוסיפים תוך כדי הרטבה תדאגו לדחוס חזק עם הידיים סביב שורשי העץ כדי לייצב אותו. עצים שנשתלים באדניות וכדים די מהר נוטים הצידה או אפילו נופלים כי למצע הגן אין עדיין יכולת להחזיק את השורשים יציב. השורשים עדיין לא פיתחו יכולת אחיזה.

דישון – מאחר וזו שתילה ראשונית, השורשים טרם נקלטו ואפילו מעט חתכנו אותם, הקפידו לדשן עם דשן בשחרור איטי. דשן בתצורת גרגירים שמתפרק לאט במגע עם מים וכך לא תחשפו את השורשים לצריבה אפשרית.

 

קשירה ותמיכה

הצמידו לקיר או מחיצה קרובים אליהם ניתן לקשור את העץ, בדגש על העץ. עדיף לעשות זאת בצורה הזו מאשר לתקוע מקל במרכז הכד ובסמוך לעץ ולקשור אליו. תזכרו שתערובת השתילה בכדים ואדניות, בוודאי בשבועות הראשונים עדיין אינה יציבה, וחלשה מדי בשביל לתמוך בעץ. קשרו את העץ אבל לנק' יציבה מחוץ למיכל, כך גם תרוויחו מיכל יציב יותר 🙂 או במילים אחרות, יצוב העץ ע"י יצוב המיכל.

 

בסרטון הבא תוכלו לראות את כל התהליך, הוא עובר במדויק שלב שלב ומתייחס לכל השלבים שציינתי

לרשימת עצי פרי מתאימים לשתילה במרפסת לחצו כאן 

לרשימת עצי פרי נשירים מתאימים למרפסת לחצו כאן

בהצלחה 🙂