טיפים לאדנית של מתחילים
צמחים מתים
בתפקידי הקודם כ'ראש יחידת חיסול צמחים' למדתי לעמוד בכל המשימות כולל חיסול צמחי משי ופלסטיק, על כך קיבלתי את עיטור העוז ואות הגבורה. אם זו לכם אדנית ראשונה חשוב שתפנימו – צמחים מתים, זה קורה, זה יקרה וזה חלק מהחיים.
מה שחשוב הוא שתמשיכו לנסות, להעיז, לנסות ולהתנסות וכן אתם עוד תהרגו הרבה צמחים אבל עם הזמן אתם תהיו מאושרים מהיכולת והתוצאות אליהם הגעתם לבד ובעצמכם. קניתם פטוניה למטבח? היא לא שרדה? אל תוותרו, תמשיכו הלאה ותטעו שוב ושוב עד שהפטוניה תהפוך לורד… בחלומות.
אדניות צריכות ניקוז
אולי זה ישמע קצת מוזר, אבל חורי ניקוז לאדנית זה עניין של חיים ומוות עבור הצמחים. כאשר אין חורים מספיק גדולים או מס' חורים קטנים בתחתית האדנית עבור מים שיצאו החוצה, תערובת השתילה הופכת אט אט למלכודת מים ואז שורשי הצמחים נרקבים די מהר. חלק גדול מהאדניות מגיעות ללא חורים כלל או עם חור קטן מדי.
דעו זאת – נכון להיום כמעט בכל משתלה יש מקדחה בשליפה מהירה. במידה והאדנית שבחרתם ללא חורי ניקוז בתחתית, בקשו מהמוכרים במשתלה לקדוח עבורכם, או כמובן אתם עושים בעצמכם בבית.
הערכת שעות אור
אני מוצא כי אנשים (כולל אני) נוטים לעתים להפריז בהערכת יתר של שעות שמש ישירה במרפסת שלהם. על כך תוסיפו את העובדה שיש במרפסות קרינה חזקה במיוחד עקב גוון הקירות הרצפה ומעקות הזכוכית למי שיש. כלומר גם אם מצאתם צמח שעומד בהגדרה של שמש מלאה, קיימת אפשרות שבמרפסת הפונה לכיוון דרום בקיץ הוא עדיין יסבול.
חשוב לדעת ולהבין כמה שאות אור יש וכמה שעות שמש ישירה יש, אלו שני דברים שונים. מרפסת צפונית בקיץ מקבלת המון אור באופן יחסי, אך כמעט אפס שמש ישירה. לפני שאתם פוסעים למשתלה הקרובה כך תחשבו את כמות שעות האור / שמש / צל במרפסת.
להזין את הצמחים
צמחיה שגדלה באדניות תמיד תגיע לשלב בה יחסרו לה חומרי הזנה זאת אף על פי שתערובות השתילה הקיימות בשוק מכילות דשנים המתפרקים לאט. יחד עם זאת, באופן אישי אני תמיד מוסיף כמה כפות דשן בשחרור אטי מיד לאחר ששופך את תערובת השתילה לאדנית, רגע לפני השתילה.
כף דשן בשחרור (או כמה שכתוב על גב המארז שקניתם), מערבבים טוב, שותלים והכי חשוב משקים כי רק אז החומר הופך פעיל. פעולה כזו אחת ל 4 חודשים לערך זה יופי. הצמחים יודו לכם ואתם להם.
עוד קצת וסיימנו
רשימה עמה הולכים למשתלה
להגיע למשתלה ללא רשימה זה כמו להגיע לסופר ללא רשימת המצרכים. אמנם במקרה של משתלה אתם לא יודעים את שמות הצמחים, אבל להסתובב במשתלה והראש מסתחרר מכמות הצבעים והגוונים ואת הכל אתם רוצים אצלכם במרפסת.
המציאות מאד שונה ולכן רשימת החובה (אליה בעצם התכוונתי) תעזור לכם לדייק ובעיקר להבין את הצרכים שלכם ולמוכרים במשתלות לדעת לתת לכם בדיוק את מה שאתם צריכים, זאת למרות שנורא בא לכם מטפס עם פריחה סגולה שראיתם במשתלה אך היא לחלוטין לא מתאימה לתנאים אצלכם במרפסת.
תמהיל צמחים נכון באדנית
אז אחרי שהבהרתם את נקודת תנאי האור והשמש או צל, שימו לב שתמהיל הצמחים באדנית כולו מתאים לאותם התנאים. זה מביך לפעמים ליצור תמהיל לא מתאים ואז להתפלא שחצי מת כי….טוב הבנתם. באמרי תמהיל אין הכוונה לצמחים שמסתדרים זה עם זה או לא :-). הכוונה היא שלא תערבבו באותה אדנית צמחיה שמתאימה לשמש מלאה עם כזו המתאימה לצל למשל…
תערובת שתילה
אז קראתם ושמעתם על כך שאם מערבבים פקקי שעם, קפסולות של קפה, טבסקו חריף ותכולת חיתולים מעשירים את הקרקע והופכים אותה טובה יותר לצמחיה באדנית. רגע, אתם עוד לא שם. Keep it simple קחו רק ואך ורק תערובת שתילה והכי איכותית שתוכלו למצוא.
תערובת שתילה איכותית היא התנאי הראשון (אחרי ניקוז כמובן) לחוות הצלחה. אל תשחקו בניסיונות בשלב זה, תתפתחו, תתקדמו, תבינו ובהמשך כשתרגישו מקצוענים ומנוסים מספיק מצדי תשתלו גם באבקת קקאו 🙂 אם מצליח לכם.
השקיה
תראו, גורם התמותה מס' אחד בעולם הצומח הוא עודף מים. הטריק הוא לתת לצמח רק את מה שהוא זקוק לו. על כך כתבתי 3 מאמרים שונים ואתם מוזמנים לקרוא אותם.
לא אוכל להנחות אתכם כיצד להשקות כי לכל אחד ואחת מכם תנאים, צמחים וצרכים שונים. אבל… הקפידו לשמר רמת לחות בקרקע ולא להציף ולהטביע את הצמחים באדנית ושמרו על מרווחי השקיה זהים עד כמה שניתן.
על היתר כיצד להשקות צמחיה חדשה, כיצד להשקות צמחיה קיימת, השקית צמחיה נכונה תמצאו בקישורים שצירפתי.
תג הצמח
אם הצמח שרכשתם מגיע עם תג כולל הנחיות טיפול, הקפידו לשמור אותו. לרבים יש נטייה לזרוק את התגים הללו מיד אחרי הרכישה, אבל בבית פתאום הצמח מגיב שונה ואתם מיד הופכים ל 'הורים דאגנים' ובא לכם לקרוא מידע שאולי פספסתם. עכשיו לכו חפשו… נשמע מיותר? אולי, אבל שווה את השמירה.
הרגלים הרגלים הרגלים
הנחתם את האדנית עם הצמחים במקום מסוים. היא משגשגת? אין כמוכם. בא לכם עכשיו לשנות מיקום? אין בעיה אבל בהדרגה, לעתים אפילו שינוי במיקרו אקלים במרפסת עשוי לגרום לתגובה מצד הצמח, לעתים תגובה מעולה לעתים פחות. את הכל תעשו בהדרגה. לא להיסחף כן, להזיז את האדנית לאורך המעקה הנמצא באותו הצד אין עניין, לעומת זאת להוריד האדנית מהמעקה משמש מלאה ולהניח אותה על הרצפה תחת המעקה עם פחות אור ושמש ישירה אליה היה הצמח רגיל יגרום לשינוי, לעתים טוב לעתים פחות, אבל קחו זאת בחשבון.
דק' אינטרנט
דוקטור אינטרנט מצד אחד הוא מקור מידע עצום ובלתי נתפס מצד שני מקור לערמות של שטויות. תמיד קחו בחשבון שכאשר אתם מעלים שאלה בפורומים בנושא שלכם תקבלו בערך 653 דעות שונות שכולן "הוכחו" מדעית. בכדי לקבל מידע כמה שיותר מדויק הקפידו לשאול שאלות מדויקות. לעולם אל תשאלו שאלה כמו : "מי יודע איזה פרחים מתאימים לאדנית שלי"? אתם מיד תופצצו בערימות של רעיונות ואין לכם יכולת לדעת מה נכון ומה באמת מתאים לכם. כדי לקבל מידע מדויק השקיעו בשאלה.
דוגמה לשאלה:
חברים שלום, אנחנו גרים ברמת הגולן (ציינתם אזור גאוגרפי) יש לנו מרפסת צופה לכנרת (ציינתם כיוון) על מעקה המרפסת מונחות 4 אדניות באורך 80 ס"מ וברוחב 20 ס"מ ירושה מבעל הבית הקודם(ציינתם גודל אדנית). עכשיו קיץ (ציינתם עונה) אילו פרחים ניתן לשתול בתנאים הללו? תודה. אינני יודע אם כמות התגובות תרדנה אבל ללא ספק כמות האפשרויות תצטמצם ותמקד אתכם.
תמיד ספקו מיקום-כיוון או שעות אור-גודל אדנית בערך-עונה- וכו'… את השאלה תשאירו לסוף ותצרפו תמונה אם ניתן זה עושה הבדל עצום!
בהצלחה.
שתפו עם אלו שמתחילים את דרכם בעולם הכדים, אדניות ועציצים.