האם ניתן לגדל עץ לימון במרפסת
בוודאי שכן ולמה רק עץ לימון במרפסת? אני ממש אוהב ששואלים אותי את השאלה הזו, כי מצד אחד שואלים אותי כאילו היה זה פלא עם מבט משתאה, ומצד שני אני מקבל תמונות של עצי לימון אומללים במרפסות שונות.
כבר כתבתי בעבר על גידול עצי פרי במרפסת אבל הפעם אחדד יותר ואעמוד על אילו כללים לשמור כדי להצליח כי מרפסת היא מרפסת ויש לה המגבלות שלה, את המגבלות אציג מיד וכך תדעו מה לא לעשות וכיצד להיערך בהתאם.
גובה
לא של העץ 🙂 זוכרים? צמחים תמיד יגיעו בסוף, קודם כל תכנון. מעט רקע, הדרים בכלל ולימון בפרט למרות היותו עמיד וחזק מבין ההדרים, לא ממש חובב רוחות חזקות ומרפסות במיוחד אלו הנמצאות בגובה חשופות לרוחות.
'כלל הגובה' שנח לי להתייחס אליו הוא שהחל מקומה 6-7 הרוחות כבר ממש חזקות ביחס לקומות הנמוכות יותר, כמובן תלוי מיקום גיאוגרפי וכו'… אבל הנקודה היא שבגבהים החשיפה לרוחות מוגברת באופן טבעי ובנוסף המרחק גדול מדבורים שיבצעו האבקה משמעותית, שוב בגלל הגובה.
אגב באותה נשימה, אני הראשון לומר לכו על זה למרות הכל רק קחו בחשבון שייתכן ויש כאן ניסוי וטעיה.
ייתכן ויצליח לכם ביג טיים, ייתכן גם שלא. 'אי הצלחה' זה פחות פרי ועץ מעט שדוף כי רוחות חזקות מציבות עץ לימון במרפסת שכזו בסטרס ולכן הוא לא ממש ישקיע אנרגיה בפרי ועלווה לא כל שכן בפירות. אז אם אתם חוצים את גובה 7 הקומות קחו זאת בחשבון. זה לא לא! זה פשוט להביא בחשבון.
גודל האדנית או המיכל הנדרש
בעצם לקחנו משהו שבפרדס / בגינת הקרקע אין לו מגבלת התפרשות שורשים והכנסו אותו למיכל. אז אם כבר עשינו את זה, לפחות שזה לא ייראה כמו בתמונה למטה. אני יודע, זה נורא יפה כשזה מגיע מהמשתלה אבל גם על כך כבר כתבתי בעבר, על מה קורה לצמחים במעבר בן המשתלה (החלום) לבין ביתם החדש (המציאות). זה הכרחי שהמיכל בו אתם מעוניינים לשתול את העץ החדש יהיה מספיק גדול, לפחות פי 6 או 8 בנפחו מגודל המיכל המגיע מהמשתלה. גם כי הוא יוכל להתפתח וגם כי כך תוכלו להרחיק את מועד חידוש התכולה, כי מה לעשות? עץ הלימון יגדל ומועד החלפת התכולה יגיע גם יגיע.
דישון
גינון במיכלים דורש דישון תדיר וסדיר מאחר ודי מהר (תוך כמה חודשים) מי ההשקיה או הגשמים שוטפים את אדמת הגן ומותירים אותה ללא 'דלק' לצמחים, זה בולט במיוחד בעצי פרי.
בהמשך תוכלו להתחיל לדשן בדשן בשחרור איטי, כן הגרגירים החומים האלו שנראים מעט כמו סוכר חום. גם כאן תדאגו לדשן ע"פ ההנחיות בגב האריזות, הקפידו על כך זה חיוני. אגב לבעלי משאבות דישון אתם ממילא מדשנים סדיר אבל גם אתם אל תשכחו להוסיף דשן בשחרור איטי. הדשן המגיע מהמשאבה הוא לרוב שונה בהרכבו מהדשן בשחרור איטי.
רגע רגע ומה עם אלו שגרים מעל קומה 7?
גם אתם יכולים לנסות רק ש… אל תגידו שלא אמרתי. העץ עשוי להיות עצוב ואתם יחד איתו. אילו עצי פרי כן יכולים להצליח באדניות או מיכלים במרפסות גבוהות? עצי פרי חזקים ו או אלו המסוגלים להסתתר מפני הרוחות 🙂
נתחיל מהחזקים במיוחד – זית, פיג'ויה, גויאבה תותית
נעבור לאלו המסוגלים להסתתר מפני הרוח – עצי ההדרים הננסיים כמו לימקווט, קומקווט, קרמבוווט – עץ קרמבואים לחורף :-). הננסיים גדלים לאט, חזקים ובעיקר בגלל גובהם יושבים נמוך ואינם חשופים כל העל לרוחות העזות
נדלג לעצי פרי נשירים – רימון, מישמש, תפוח, אולי אפילו תות בכות יכול להיות נחמד. הנשירים ברוחות החורף הקרות ממילא עירומים וללא עלים עליהם ונמצאים במצב תרדמת ולכן בהם הרוח לא ממש תפגע. מעבר לכך שהם ממש, אבל ממש אוהבים מנות קור. חסרונם הוא בכמות העלים הנושרים בבת אחת בסתיו/חורף, חוויה מסעירה לחובבי רצפת מרפסת נקיה.
ונקנח בתובנה – בקומות הגבוהות ע"פ רוב מצליחים צמחים חזקים בעלי יכולת הישרדות גבוהה, אלו לרוב מאד מתאימים לקו חוף כמו ברשימה הבאה.
לסיום:
האם לשתול עץ לימון במרפסת? כן
בכל מחיר? לא
יש חלופות? כן
נסו, שמרו על הכללים ובהצלחה.
הטיפ הכי חשוב לגידול עץ לימון במרפסת ובכלל: אם בכל זאת בא לכם ללכת על זה ואתם גרים בקומה 18 , עשו סיבוב בשכונה ונסו לראות אילו סוגי צמחים מצליחים ונראים מצויין בגבהים זהים לשלכם, האם אתם מצליחים לראות עץ לימון משגשג בגבהים זהים לשלכם? אגב אם אתם מתקשים לראות רחוק נסו לצלצל באינטרקום וליצור יחסי שכנות חדשים, מי יודע אולי תגלו עולם חדש? 🙂
עוד דברים? בקישור הבא תמצאו אוסף ספרי גינון קצרים שכתבתי – מבסיס עד מתקדמים, קליל ופשוט.
אם אתם עומדים לפני כניסה למרפסת ריקה ורוצים לחשוב יחד, לתכנן וליצור גינה במרפסת בעזרתי,
אייל
16 Responses
שלום ניסים,
רציתי לשאול איזה כד יתאים לגידול עץ לימון במרפסת. כרגע הוא עץ צעיר בכד 45*35. אני רוצה להגדיל את הכלי. השאלה מה עדיף כלי גדול יותר לרוחב או לגובה מבחינת אופי השורשים?
תודה, לינה
הי לינה,
שמי אייל 🙂
מידות אופטימליות תהיינה 60X60X60
שלום לך,
יש לי במרפסת עץ לימון שמאד מתקשה לשרוד.
בשנים קודמות סבל מפייחת וכנימות עתה השיר את כל העלים
וכל העץ מלא התחלות של לבלוב עלים אבל יש נקודה שחורה בקצה העלים וכן יש הרבה ניצני פריחה.
האם אפשר להציל את העץ?
דישנתי לפני כחודש וחצי.
בברכה שולמית
הי שלומית,
בכל הקשור לנושא זיקים יש לפנות לקבוצה הבאה
בברכה,
אם אני לא משקה את העץ שלי פעם אחת למשך 3 שבועות, יקרה לו משהו?
הי ניר,
אין דרך לענות לך על השאלה הזו…
היא גם לא מספיק ברורה
וגם
את התנאים והצרכים של העץ הזה רק אתה מכיר
שאלה רחבה מידי וללא נתונים כדי שאוכל להתייחס אליה
האם מיכל דל 100 ליטר מספק עבור עץ לימון במרפסת?
הי ליאור,
שאלה פחות מדויקת.
מפנה אותך לקישור המסביר מה מתאים למה ואיך בעצם מחשבים זאת
הנה הקישור
שלום, האם אתה ממליץ על גידול עץ הדר במרפסת בתוך עציץ בד (בסגנון של Smart Pot)?
הי ירון,
לא יצא לי לנסות כדי לתת המלצה
שאלה לי: טמנתי גרעינים וגלעינים של עצי פרי שונים בעציצי המרפסת והנה צמחו ענפים של מישמש/?אפרסק?/שזיף ?.תמר.לימון/תפוז/קלמנטינה?
האם ישאו פרי או חייבים בהרכבה?
הי תקווה,
בעקרון ללא הרכבה העץ יתקשה לתת פרי, מצד שני זה בהחלט קורה. לכן, אם כבר שתלת וטיפחת, אין סיבה להרפות ולא להמתין לראות מה יניב ומא לא 🙂
בהצלחה גדולה
אייל
שלום, יש לי עץ לימון במרפסת שמש והוא כבן 14. בשנה ראשונה ושנייה פרח, אך לא נתן פרי. לאחר מכן לא פרח בכלל. הוא ירוק ויפה, אך לא מניב פרי. המיכל להערכתי הוא כ 60 ליטר. המרפסת בקומה שלידית
מה יכולה להיות הסיבה?
תודה ,
מוניקה
הי מוניקה,
די קשה לדעת ללא תמונה (מוזמנת להעלות אותה לקבוצת מרפסותת מעוררות השראה בישראל בפייסבוק ואגיב שם)
בכל מקרה, ייתכן והעץ אינו מורכב או שהורכב לא ראוי, מתוך מה שאת מתארת הוא מעולם לא הניב פרי, מה שגורם לי לחשוב על נושא ההרכבה.
אייל
לצערי לא קיבלתי תשובה לשאלה איך אפשר להבדיל בין שתיל של לימון לשאר שתלי פרי הדר
הי ניסים,
קשה מאד להבדיל כאשר אין פרי על העץ. המקצוענים והמגדלים יידעו להבדיל בניואנסים ולאבחן מי הוא מי?!
כמובן שאם אתה במשתלה, אזי בעלי המשתלה חייבים לדעת מאחר ואלו מופרדים לפי סוגים. אם מדובר על עץ פרי אצלך ואינך יודע לזהות. לצערי לא אוכל לעזור.
תודה מראש
אייל